Sněmovna schválila vznik speciálních ekonomických zón

11.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Vznik speciálních ekonomických zón, v nichž by byla možná vyšší podpora na pracovní místo, má umožnit vládní novela o investičních pobídkách. Její návrh dnes schválila Sněmovna. Poslanci na návrh svého hospodářského výboru upravili výpočet zdaňovacích období kvůli větší dostupnosti daňových slev jako pobídek pro investory. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s tím souhlasil. Novelu, která má platit od května, nyní dostane k projednání Senát.

Předloha počítá také s tím, že na investiční pobídky by měla nově dosáhnout datová centra a call centra. Více regionům umožní novela žádat o příspěvek na pracovní místo. Cílem změn je udržet atraktivitu Česka pro zahraniční investory i po červencovém snížení maximální výše veřejné podpory.

Od července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Novela zákona o investičních pobídkách by měla proto přispět k rychlejší návratnosti investičních projektů a systém pobídek zjednodušit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK