Ekonomika podle odhadů loni stoupla o 2,3 procenta

11.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Česká ekonomika loni rostla podle odhadů analytiků, které oslovila ČTK, o zhruba 2,3 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí očekávají ekonomové meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,9 procenta a mezičtvrtletní růst o zhruba 0,5 procenta. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad HDP za 4. čtvrtletí v pátek 13. února.

V loňském třetím čtvrtletí ekonomika vzrostla meziročně o 2,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. \"Odhadovaný růst za čtvrté čtvrtletí je nižší, což je však zapříčiněno vyšší srovnávací základnou z konce roku 2013, kdy ekonomická aktivita již začala zrychlovat,\" upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Za celý rok 2013 ekonomika klesla o 0,7 procenta.

\"V posledním čtvrtletí minulého roku se ekonomická aktivita vyvíjela úspěšně a ukazatele z reálné ekonomiky vesměs předčily očekávání,\" uvedl dále Seidler. Za celý rok 2014 by tak podle něj měl HDP vzrůst o 2,3 procenta a mělo by tak jít o nejvyšší růst HDP od roku 2008.

\"Podle naší prognózy by oživení mělo pokračovat i během letošního a příštího roku. Ekonomiku totiž podporuje domácí měnová i fiskální politika a propad cen ropy,\" uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda uvedl, že hospodářský útlum v eurozóně a v Německu zřejmě nakonec nebyl tak hluboký, jak předpokládaly některé pesimističtější scénáře. Český zahraniční obchod se podle něj také relativně dobře vyrovnal s ekonomickými škodami způsobenými rusko-ukrajinským konfliktem. \"Naopak příznivěji, než se obecně čekalo, se ve čtvrtém čtvrtletí vyvíjely - a dosud vyvíjejí - ceny ropy na světových trzích, které zásadně zlevňují pohonné hmoty a průmyslové vstupy,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK