Rozpočtový schodek USA se v lednu prohloubil na 18 miliard USD

11.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. února (ČTK) - Federální rozpočet Spojených států skončil v lednu se schodkem ve výši skoro 18 miliard dolarů (439,9 miliardy Kč). Jedním z důvodů byly vyšší výdaje na systém zdravotního pojištění pro chudé. Sdělilo to dnes podle agentury Reuters ministerstvo financí USA. Loni v lednu hospodařila federální vláda se schodkem 10,3 miliardy dolarů.

Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali lednový deficit na deset miliard dolarů.

Washington oproti loňskému lednu utratil o pět miliard dolarů víc na program Medicaid, který poskytuje zdravotní pojištění Američanům s nízkými příjmy. Výdaje na armádu v lednu prudce klesly. Příjmy z daní jednotlivců se zvýšily.

Celkově se vládní příjmy meziročně zvýšily o čtyři procenta. Výdaje naopak narostly o šest procent.

Nejmenovaný představitel ministerstva novinářům řekl, že lednový schodek je zčásti výsledkem otázek spojených s měřením. Kdyby byl očištěn o některé transakce související s časovým rozvrhem, mohl by prý rozpočet v lednu skončit v mírném přebytku.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) na konci ledna předpověděl, že rozpočtový schodek Spojených států v tomto fiskálním roce mírně klesne a dostane se na 468 miliard dolarů, zatímco o rok dříve činil 483 miliard dolarů. Byl by tak nejnižší od nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK