Vymáhání dlužného výživného

12.02.2015 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Máte soudem stanovené výživné, avšak protistrana výživné nehradí? Může být dlužníkovi zabaveno řidičské oprávnění nebo zahájeno trestní stíhání v případě nehrazení výživného? Nejenom tyto otázky budou předmětem dnešního článku na vymáhání dlužného výživného.

Nehrazení výživného je častým nešvarem, který postihuje zejména matky s dětmi. Bohužel přes soudní spor k získání stanovené výše výživného, dochází často ze strany dlužníka k jeho nehrazení, ačkoliv již nastala splatnost výživného. Oprávněný je následně oprávněn podat exekuční návrh k vymožení dlužného výživného.

Volba správného exekutora.

Oprávněný by měl zvažovat, ke kterému exekutorovi podá exekuční návrh k vymožení dlužného výživného a zda je schopen si připravit exekuční návrh svépomocí, pokud nikoliv, měl by vyhledat odborné právní poradenství. Exekutora by měl oprávněný volit s ohledem na reference a případnou předchozí spolupráci. Lze doporučit volbu exekutora, který provádí veškeré způsoby provedení exekuce, a to včetně mobiliární exekuce k zajištění co nejvyšší šance vymožení výživného. Mobiliární exekucí se rozumí terénní vymáhání pohledávky spočívající v soupisu movitého majetku dlužníka. V exekučním návrhu může oprávněný požadovat nejen dlužné výživné, ale taktéž další běžné výživné, jehož splatnost nastane v budoucnu.

Jak zákon káže…

§ 59 exekučního řádu

Exekuci ukládající zaplacení peněžité částky lze provést:

a) srážkami ze mzdy a jiných příjmů,
b) přikázáním pohledávky,
c) prodejem movitých věcí a nemovitých věcí,
d) postižením závodu,
e) zřízením exekutorského zástavního práva na nemovitých věcech,
f) správou nemovité věci,
g) pozastavením řidičského oprávnění.

Pro neplacení výživného k zabavení řidičského průkazu

Exekutor je taktéž oprávněn využít pro vymáhání dlužného výživného pro nezletilé dítě institut pozastavení řidičského oprávnění jakožto způsobu provedení exekuce. Exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění dlužníka může exekutor vydat pouze tehdy, jestliže je tedy v exekuci vymáhán nedoplatek výživného na nezletilé dítě. Po dobu pozastavení řidičského oprávnění dlužník nesmí řídit motorová vozidla.

Exekutor následně zruší exekuční příkaz pozastavením řidičského oprávnění, prokáže-li dlužník, že uhradil dlužné výživného na nezletilé dítě. Exekutor taktéž zruší exekuční příkaz pozastavením řidičského oprávnění, potřebuje-li dlužník nezbytně řidičské oprávnění k uspokojování základních životních potřeb svých a osob, ke kterým má vyživovací povinnost (např. řidiči z povolání). Zrušení exekučního příkazu exekutor oznámí orgánu, který vede registr řidičů.

Zajímá Vás téma exekuce řidičského oprávnění? Čtěte dále: Neplacením výživného k pozastavení řidičského oprávnění.

Zanedbání povinné výživy je trestným činem

Trestní zákoník stanovuje, že kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Nehrazení výživného může být tedy posouzeno jakožto trestný čin. Trestní soud je oprávněn uložit u trestného činu zanedbání povinné výživy jako přiměřené omezení, aby se dlužník zdržel řízení motorových vozidel. Dlužník může avšak uplatnit účinnou lítost, kdy trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a dlužník svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek.

Budete-li řešit obdobný případ ať již v pozici věřitele nebo dlužníka, lze jedině doporučit konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu, a to zejména s ohledem na neustálý vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY