Německo sestoupilo do deflace, ceny meziročně klesly o 0,4 pct

12.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. února (ČTK) - Spotřebitelské ceny v Německu zaznamenaly v lednu meziroční pokles o 0,4 procenta, a největší evropská ekonomika tak poprvé od roku 2009 sklouzla do cenové deflace. Oznámil to v dnešních konečných údajích spolkový statistický úřad. Cenovou hladinu sráží zejména zlevňování energie v čele s pohonnými hmotami.

Úřad v předběžné zprávě z konce ledna odhadoval, že ceny meziročně klesly o 0,3 procenta. V meziměsíčním srovnání se cenová hladina snížila o 1,1 procenta. Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se ceny proti předchozímu měsíci propadly dokonce o 1,3 procenta a meziročně vykázaly pokles o půl procenta.

Ceny v dopravě klesly proti prosinci o 1,3 procenta a meziročně byly nižší o 3,1 procenta. O 0,3 procenta v obou měřeních klesly ceny služeb pro domácnosti, včetně energie a vody. K lednovému poklesu přispělo i výrazné sezonní zlevnění oděvů a obuvi.

Inflace v Německu v prosinci pod vlivem prudkého propadu světových cen ropy sestoupila na 0,1 procenta z listopadových 0,5 procenta. Eurozóna jako celek se přitom už v prosinci dostala do deflace poprvé od října 2009. V lednu se podle předběžných údajů Eurostatu meziroční pokles cen v eurozóně prohloubil na 0,6 procenta.

Lednový údaje o inflaci ospravedlňují rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky. ECB se v lednu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů a napumpuje do ekonomiky více než bilion eur (asi 30 bilionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK