O posty agrárních diplomatů má zájem pět desítek osob

12.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - O místa zemědělských diplomatů v pěti zemích se uchází zhruba 50 osob. ČTK to dnes bez bližší specifikace zájmu o jednotlivá místa řekl mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Hynek Jordán. Jména pěti vítězů výběrových řízení by podle něj měla být známá do začátku března. Ve druhé polovině roku by měly být pozice obsazeny.

Výběrová řízení vypsalo MZe s ministerstvem zahraničních věcí začátkem ledna. Uchazeči o pozice agrárních expertů na českých ambasádách v Rusku, Srbsku, Saúdské Arábii, Číně a na Ukrajině mohli zasílat své přihlášky do výběrového řízení do konce uplynulého měsíce.

Mezi požadavky na pozice diplomatů jsou kromě ukončeného vysokoškolského vzdělání nejlépe ekonomického směru minimálně tři roky praxe v oblasti mezinárodního obchodu či obchodní politiky. Budoucí agrární diplomaté musí také dosáhnout požadovaného stupně znalosti dvou cizích jazyků a prokázat znalost teritoria. Podmínkou pro jejich vyslání na zastupitelský úřad je také bezpečnostní prověrka na stupni T.

Podle již dříve zveřejněných informací mají být diplomaté součástí týmů pracovníků ambasády, budou zaměstnanci ministerstva zahraničí a budou mít status diplomatů. Platit je bude ministerstvo zemědělství. Ročně by jejich působení mělo stát přijít zhruba na 17 milionů korun.

Pět vybraných zemí má podle MZe předpoklad růstu ekonomiky a velký potenciál pro české vývozce, zároveň jde o regiony o něž mají zvýšený zájem sami tuzemští potravináři. V případě Srbska a Saudské Arábie budou diplomaté pokrývat i okolní země. Zemědělský rada vyslaný do Srbska bude mít na starosti také Bosnu a Hercegovinu a Makedonii. Český zástupce v Saúdské Arábii bude mít na starosti sousedící státy na Arabském poloostrově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK