Kdo chce vydělat víc, musí opustit zažité jistoty

16.02.2015 | , ČSOB
Komerční sdělení


Pro nás Čechy je typické, že se často raději spokojíme s malým, ale zaručeným ziskem bez rizika. Třeba při zhodnocování peněz.

Nejčastěji saháme po spořicích účtech a stavebním spoření. Nabízejí nám jistotu, že o své finance nepřijdeme. „Stále více lidí ale přichází na to, že by jejich peníze mohly přinášet mnohem více. Pak už jen stačí překonat strach z rizika,“ popisuje bankéřka ČSOB Lada Moravcová.

image001

Měl ho i Michal Szarvas z Českých Budějovic. Myšlenka vydělat víc ho nejdřív ani nenapadla. Vše změnila až jeho bankéřka, Lada Moravcová. Telefon, schůzka, konzultace. Zájem klienta lépe zhodnotit své peníze. Nakonec se rozhodl, že to zkusí. S podílovými fondy, které do té doby neznal, se mu otevřel zcela nový svět.  

„Na začátku určitě obavy byly. Proto jsme se s bankéřkou dohodli, že do fondů půjde jen část mých volných prostředků a zbytek dáme na spořicí účet,“ popisuje svůj první krok do světa investování pan Szarvas. Nedůvěra k fondům se v něm definitivně zlomila v momentě, kdy mu jeho první investice začala vydělávat. Jeho rada začínajícím investorům je jednoduchá – překonávejte strach postupně. Je dobré začít spíše s konzervativními produkty, které odpovídají vašemu investičnímu profilu. Některé navíc nabízejí i částečnou ochranu investovaných peněz. S přibývajícími zkušenostmi můžete postupně přidávat i fondy mírně rizikovější, ale zato potenciálně výnosnější.  

image002

Obavy a nedůvěra k investicím do podílových fondů pramení i z nedostatečné znalosti. „Nejsem nijak zvlášť zběhlý ve finančních trzích. Ale nechávám si od bankéřky vše důkladně vysvětlit,“ říká Michal Szarvas. Důležité je, aby bankéř zájemce o investice informoval nejen o příležitostech, ale i o úskalích. „Klientům neukazuji jen samé klady. Musí si být vědomi rizika, které podstupují. Na druhé straně zdůrazňuji, že investice do našich fondů nejsou hazard a rizika jsou omezována v rámci investiční politiky daného fondu. Odměnou jsou jim pak zajímavé výnosy,“ uzavírá Lada Moravcová z ČSOB.  

Pokud s investicemi nemáte žádné zkušenosti, cítíte nejistotu, ale přemýšlíte o zajímavém zhodnocení, vyzkoušejte Duo Profit od ČSOB. Kombinuje spořicí účet s výhodným úročením a investice do podílových fondů. Peníze na spořicím účtu se úročí zvýhodněnou sazbou až 1,7 % a jsou kdykoliv volně k dispozici. Jakou část peněz si dáte právě na spořicí účet a jakou investujete do podílových fondů, si zvolíte sami. Začínající investoři si tímto způsobem investice „osahají“ a po získání důvěry a zkušeností se mohou dál rozhlédnout po zajímavějších příležitostech. 

Upozornění:
Podrobné informace o produktu ČSOB Duo Profit získáte v pobočkách ČSOB. Návratnost investované částky není zaručena, hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Tento materiál má pouze informační charakter a nejedná se o nabídku ani veřejnou nabídku.

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení