Památný Hendlův dvůr přemění Skanska na 29 luxusních bytů

16.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Společnost Skanska chce začít s rekonstrukcí památkově chráněného Hendlova dvora z 16. století na pražské Hanspaulce už letos na podzim. Vzniknout v něm má 29 luxusních bytů a čtyři nebytové prostory. Generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková dnes ČTK řekla, že aktuálně řeší stavební povolení, o které požádali na konci loňského roku. Skanska se tak po několika letech opět vrací do segmentu luxusních bytů. Kolik bude rekonstrukce stát, Ptáčková neuvedla.

Rekonstrukci nyní zabezpečeného areálu dlouhou dobu blokovaly spory s místním občanským sdružením. To už by nyní neměl být problém. \"Po letech jsme se s občanským sdružením dohodli. Snažili jsme se reflektovat jejich připomínky,\" poznamenala Ptáčková. I proto věří, že začnou stavět už letos na podzim. Stavba by pak měla trvat 18 měsíců.

Stavební firma projekt rekonstrukce několikrát přepracovala, spolupracovala na něm i s památkáři. Podle Ptáčkové však tento projekt neznamená, že by se Skanska Reality začala více zaměřovat právě na luxusnější byty. I nadále chce stavět převážně projekty ze středního a vyššího středního segmentu.

Hendlův dvůr s památkově chráněným areálem známý také jako Šárecký dvorec se nachází v ulici U Matěje. První zmínka pochází z poloviny šestnáctého století, kdy zdejší krčmu provozoval Jan Chlum. Pozemky kolem krčmy v té době sloužily jako vinice. Později se dům rozrostl a často měnil majitele. Současná podoba je z roku 1803, kdy areál a budovy nechala opravit a zrekonstruovat nová majitelka, baronka Antonie Skronská z Bydžova. Po druhé světové válce stavbu spravoval Keramoprojekt, v roce 1964 se stala chráněnou kulturní památkou. Součástí stavby byla dlouhá léta oblíbená restaurace U Matěje, která je však už několik let uzavřená.

Zájem o nové byty v Praze roste. Podle společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality lidé loni v Praze koupili 5950 nových bytů, což je meziročně o 18,6 procenta více. Developeři na to reagují výraznějším obnovením výstavby, někteří už se také, podobně jako nyní Skanska Reality, opět začínají pouštět i do luxusnějších projektů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK