Důvěra investorů v německou ekonomiku je nejvyšší za rok

17.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim (Německo) 17. února (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v únoru opět stoupla a dostala se na nejvyšší úroveň za poslední rok. V růstu pokračovala čtvrtý měsíc za sebou, ukázal průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW. Náladu pomohl zlepšit program nákupů dluhopisů, který začátkem roku ohlásila Evropská centrální banka. Očekávání ale tlumila ukrajinská krize a nejistota kolem Řecka.

Index důvěry v německé hospodářství v únoru stoupl na 53,0 bodu z lednových 48,4 bodu. Mírně ale zaostal za očekáváním analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters předpokládali nárůst až na 55 bodů.

Nad očekávání naopak vzrostl dílčí ukazatel současných podmínek, který se zvýšil na 45,5 bodu z 22,4 bodu v předešlém měsíci a dosáhl nejvyšší hodnoty od loňského července. Analytici přitom počítali s mnohem mírnějším nárůstem na rovných 30 bodů.

Podle předběžného odhadu, který minulý týden zveřejnil spolkový statistický úřad, stoupla německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí o 0,7 procenta, a prudce tak zrychlila tempo růstu po zvýšení o pouhou desetinu procenta v předchozím kvartálu. Za celý rok se zvýšila o 1,6 procenta.

Na německé ekonomice závisí mnoho českých firem. Data z minulého týdne podle pozorovatelů posílila naděje na solidní výkon největší evropské ekonomiky v tomto roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK