Fed se obává, aby nezvýšil úroky příliš brzy

18.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. února (ČTK) - Členové měnového výboru centrální banky USA (Fed) se obávají, že pokud úrokové sazby zvýší příliš brzy, mohlo by to znamenat pro oživení americké ekonomiky studenou sprchu. Na svém posledním zasedání na konci ledna také představitelé Fedu vyjádřili obavy z vývoje inflace a přetrvávajících problémů na trhu práce.

Dnešní zápis z lednového zasedání podle agentury AP naznačuje, že činitelé Fedu nejsou připraveni zvýšit úrokové sazby někdy v dohledné době. Na zasedání jednali o přesném načasování pro začátek zvýšení úrokových sazeb. Hlavní úroková sazba je na rekordním minimu blízko nuly od prosince 2008.

Zápis také ukazuje, že měnový výbor se obával odstranění slova \"trpělivý\" ze svého vyjádření, jak dlouho je ještě ochoten čekat se zvyšováním úroků. Politici měli strach z nadměrné reakce finančních trhů, pokud by tak učinili. Fed proto i v lednu nakonec ve svém prohlášení zopakoval, že bude při rozhodování o termínu zvyšování úroků \"trpělivý\" a jeho rozhodnutí bude záviset na hospodářských ukazatelích.

Měnový výbor v lednu jednal hlavně o dopadu dlouhodobě nízké inflace, která zůstává pod dvouprocentním cílem Fedu. Někteří poznamenali, že růst mezd zůstává slabý, i když míra nezaměstnanosti klesá. Politici rovněž upozornili, že ekonomické zpomalení v Číně a napětí na Blízkém východě a na Ukrajině představují riziko pro výhled růstu americké ekonomiky.

Většina ekonomů předpokládá, že Fed přikročí ke zvýšení úroků ze současných nula až 0,25 procenta kolem poloviny letošního roku. Fed již loni koncem října díky příznivému vývoji ekonomiky omezil několikaletý podpůrný program nákupů vládních dluhopisů v rámci takzvaného kvantitativní uvolňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK