Japonský vývoz v lednu stoupl nejvíce od konce roku 2013

19.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. února (ČTK) - Japonský vývoz v lednu meziročně stoupl o 17 procent a zažil největší nárůst od konce roku 2013. Dnešní údaje japonského ministerstva financí naznačují, že slabý jen začal konečně představovat oporu pro japonské exportéry a pomáhá třetí největší světové ekonomice vybřednout z recese. Japonské akcie po zveřejnění dat stouply na nejvyšší hodnotu za 15 let.

Vývoz z Japonska se v lednu meziročně zvýšil na 6,1 bilionu jenů, mimo jiné díky solidním dodávkám vozů do Spojených států a odbytu strojního zařízení. Dovoz naopak klesl o devět procent na 7,3 bilionu JPY. Napomohla tomu především levná ropa, která snížila náklady na dovoz této suroviny a zemního plynu o téměř čtvrtinu. Obchodní deficit Japonska se tak v lednu meziročně propadl o skoro 60 procent na 1,18 bilionu JPY (28,2 miliardy Kč) a byl lepší než některé odhady.

Export v lednu rostl pátým měsícem v řadě. Podle úředních zdrojů měly na oživení oproti loňskému lednu vliv i mimořádné faktory jako vlna loňského mimořádně mrazivého počasí v USA a oslavy čínského nového roku, které loni připadly na leden. Letos oslavy připadají na polovinu února a vývoz do Asie, který tvoří přes polovinu japonského exportu, v lednu stoupl skoro o 23 procent.

Nárůst dodávek je pak vítanou zprávou pro japonské politiky, kteří doufají, že slušný vývoz z Japonska bude vyrovnávat nadále slabou domácí poptávku a levnější ropa přiměje firmy k tomu, aby zvýšily výdaje na mzdy a investice.

Japonsko se v loňském posledním čtvrtletí vymanilo z recese, růst byl však pomalejší, než se čekalo. Japonská centrální banka v rámci podpory ekonomiky provádí rozsáhlý program měnových stimulů, jejichž cílem je především podpořit inflaci. Japonský jen v důsledku těchto opatření klesl, až donedávna se to ale projevovalo pouze na nižších výrobních nákladech a jen málo na vývozu japonských exportérů, kteří přesunuli velkou část výroby do zahraničí.

Japonské akcie na tyto údaje reagovaly růstem. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru posílil o zhruba 0,4 procenta a obchodování zakončil na 18.264,79 bodu, nejvýše od května 2000.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK