Spotřebitelské ceny ve Francii klesly poprvé po pěti letech

19.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. února (ČTK) - Spotřebitelské ceny ve Francii se v lednu proti stejnému měsíci loni snížily o 0,4 procenta, a zažily tak první meziroční pokles po více než pěti letech. Prudce se snížily především ceny energií. Dnešní údaje statistického úřadu INSEE naznačují, že ve druhé největší ekonomice eurozóny roste nebezpečí deflace, napsala agentura Reuters.

Ceny energií se proti loňskému lednu snížily o více než sedm procent. Souvisí to s propadem cen ropných produktů. Ceny výrobků zpracovatelského sektoru se snížily o 1,4 procenta.

Meziroční míra inflace ve Francii dosáhla záporných hodnot naposledy v říjnu 2009, kdy se ceny snížily o 0,2 procenta.

Oproti prosinci byly spotřebitelské ceny ve Francii nižší o 1,1 procenta. Statistici upozornili, že vliv na ně měly i povánoční slevy.

Francouzská socialistická vláda opakovaně upozorňovala na nebezpečí úplné deflace v zemích platících eurem. Přetrvávají deflace a s ní spojená spirála klesajících cen vzniká, když spotřebitelé odkládají nákupy v naději, že zboží časem ještě zlevní. Podle analytiků je ale hrozba trvalejší deflace ve Francii nadále jen omezená.

\"V pásmu záporné inflace bychom teď několik měsíců měli zůstat, nemyslím si ale, že tu je hrozba deflace, protože vyhlídky růstu se zlepšují, což by mělo pomoci inflaci,\" sdělil podle agentury Reuters ekonom společnosti BNP Paribas Dominique Barbet.

Obavy z přetrvávající deflace zmírnil i další dnešní údaj. Takzvaná jádrová inflace, očištěná o nejvíce kolísavé položky jako energie, po dvou měsíčních poklesech v l ednu stoupla meziročně o 0,2 procenta.

Ceny podle dalších dnešních dat klesly v lednu v meziročním srovnání i ve Finsku, kde se snížily poprvé od ledna 2010. Meziroční pokles spotřebitelských cen zažila v lednu i celá eurozóna, odhadl v lednu evropský statistický úřad Eurostat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK