MD Eletronik Chotěšov, utržil 5,2 mld Kč, meziročně o pětinu více

19.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chotěšov (Plzeňsko) 19. února (ČTK) - MD Eletronik z Chotěšova, přední evropský výrobce multimediálních kabelů do automobilů, loni utržil 5,2 miliardy korun, meziročně o pětinu více. Tento trend firma s 2950 zaměstnanci drží několik let. Podnik, který produkuje 40.000 druhů kabelů, už 20 let expanduje. Letos zahájí stavbu sedmé haly a podepíše smlouvy na nákup další rozvojové plochy. ČTK to řekl Jiří Batko, jednatel firmy, která je výší tržeb na šestém místě v Plzeňském kraji a v první stovce v zemi. Letos plánuje tržby 5,4 miliardy Kč. Roční zisk podniku se trvale pohybuje v desítkách milionů korun.

Za 20 let narostl počet zaměstnanců podniku šestinásobně, meziročně o 150. Z 3000 pracovníků je desetina agenturních. Jejich počet firma dlouhodobě snižuje, ale kvůli nepřetržité výrobě je stále potřebuje.

Podnik vyrábí kabely pro významné světové automobilky, před 20 lety závod začínal s 20 druhy, dnes tvoří výrobní portfolio 40.000 druhů výrobků. Vyráběné kabelové propojky slouží pro přenos vysokofrekvenčních signálů v automobilech, hlavní know-how firmy je montáž koncovek. V některých kabelech má firma monopolní postavení.

\"Všechny významné automobilky nás znají. Velmi pružně reagujeme na požadavky. Multimediální i anténní kabely si lze objednat s týdenním předstihem. Ne každý to umí a ne každý to chce dělat,\" uvedl Batko. Podnik exportuje 100 procent produkce hlavně systémovým dodavatelům automobilek. Přímé kontrakty má s hlavními zákazníky BMW a Volkswagen.

MD Elektronik vlastní 7,3 hektaru ploch na okraji Chotěšova. Plzeňský kraj už firmě schválil sousední rozvojové území o ploše 3,5 hektaru. \"Z centrály skupiny MD (Waldkraiburg u Mnichova) se k nám stahuje stále více činností. Pět let máme vlastní vývoj s 30 lidmi, zakládáme závod automatizace, kde bude 50 až 60 lidí vyrábět automaty pro naši výrobu,\" řekl Batko. V plzeňské průmyslové zóně Borská pole má ještě pronajatou halu na logistiku se 150 zaměstnanci.

Většina pracovníků jsou ženy, 22 procent muži. \"Pětina zaměstnanců je přímo z Chotěšova, dalších 60 procent z měst a hlavně vesnic z okruhu do 20 kilometrů, asi desetina lidí je z Plzně,\" uvedl vedoucí výroby Vilém Bednář. Na každou směnu sváží pracovníky devět autobusů. Polovinu jízdného hradí firma. Průměrná mzda v podniku je 29.000 korun, základní mzda bez přesčasů se blíží 20.000 Kč. \"Jsme stále spíše malá vesnická firma. Se zaměstnanci se pravidelně scházíme. Fluktuace je minimální. Myslím, že děláme pro lidi docela dost,\" dodal Batko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK