Zamrazilová: Přijetí eura v ČR odpovídá kurz pod 20 Kč/EUR

19.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - V případě přijetí jednotné evropské měny v České republice by se měl tržní kurz koruny přibližovat paritě kupní síly, ta je přitom pod 20 korunami za euro. V dnešním pořadu Euro E15 TV to uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady Eva Zamrazilová. Podle ní by se proto nemělo s přijetím eura v ČR spěchat.

\"Koruna má plynulý prostor k dlouhodobému posilování vůči euru, a proto by neměl být ten vstup do eurozóny uspěchán,\" uvedla Zamrazilová. Podle ní by se takový kurz nemusel líbit exportérům, ale je třeba podle ní brát ohled i na běžné občany. Česká ekonomika by podle ní měla být v době přijetí eura na zhruba 80 procentech úrovně Německa nebo Rakouska.

Česká měna dnes uzavřela na hodnotě 27,38 Kč/EUR a proti středě dále zpevnila. Podpořila jí středeční slova prezidenta Miloše Zemana, že do bankovní rady České národní banky (ČNB) nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny. ČNB totiž v listopadu roku 2013 zahájila intervence na oslabení koruny, která se z tehdejší úrovně kolem 25,80 Kč/EUR posunula až nad 27 Kč/EUR. Počátkem letošního února pak Bankovní rada ČNB oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Podle Zamrazilové nelze přijetí eura v tuzemsku uspěchat také proto, že eurozóna je v současnosti úplně jiná než v době, kdy Česko vstoupilo do EU. \"V době vstupu tady nebyly jasné kontury, že bude bankovní unie, záchranné mechanismy... Nedává mi smysl vstupovat někam, kde je další vývoj pod velkým otazníkem,\" uvedla.

Ministerstvo financí i Česká národní banka ke konci loňského roku opět doporučily vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu ČR do eurozóny. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už loni na jaře řekl, že první realistický termín pro vstup Česka do eurozóny je rok 2020. Při vzniku jeho vlády před více než rokem uvedl, že termín přijetí eura pravděpodobně tento kabinet nestanoví. Naopak velkým zastáncem eura je prezident Miloš Zeman.

Česká republika se sice zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je však v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti.

Podle dostupných údajů Česká republika splnila loni požadavky pro přijetí eura kromě účasti v mechanismu směnných kurzů ERM-2. Vyhodnocení tohoto kritéria je totiž možné teprve poté, co česká měna do mechanismu ERM-2 vstoupí a bude stanovena centrální parita koruny k euru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK