Macquarie zvýšila svůj podíl ve společnosti RWE Grid Holding

20.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Skupina fondů řízená australskou společností Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) zvýšila svůj podíl ve společnosti RWE Grid Holding, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku. V tiskové zprávě to dnes oznámila RWE ČR. Skupina fondů navýšila svůj podíl ve společnosti o 15 procent na celkových 49,96 procenta. Dokončení transakce se očekává v březnu, musí ji ještě schválit dozorčí rada mateřského nadnárodního koncernu RWE AG.

\"Po úspěšné a aktivní spolupráci s RWE jsme opravdu rádi, že můžeme navýšit naši investici do společnosti RWE Grid Holding. Těšíme se na pokračující úzkou spolupráci s RWE v zájmu bezpečného provozování sítí a spolehlivých dodávek plynu pro zákazníky v Česku,\" uvedl dnes ředitel MIRA pro Evropu Edward Beckley.

Macquarie měla prostřednictvím fondů od roku 2013 v RWE Grid Holding 35procentní podíl, který získala výměnou za podíly menšinových akcionářů v regionálních plynárenských distribučních společnostech v ČR. Macquarie tehdy vykoupila menšinové podíly společností E.ON, SPP a GDF SUEZ v regionálních společnostech Východočeská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Jihomoravská plynárenská a následně je RWE Grid Holding prodala. Hodnotu transakce žádná ze společností nezveřejnila, podle tehdejších informací médií se měl ale její celkový objem blížit 20 miliardám korun.

RWE Grid Holding zajišťuje dodávky zemního plynu prostřednictvím 64 tisíc kilometrů distribučních sítí na celém České republiky kromě Prahy, kde působí Pražský plynárenská, a jižních Čech, které pokrývá E.ON Distribuce.

Distribuce plynu je jednou ze čtyř hlavních oblastí, do které jsou nyní aktivity RWE v ČR koncentrovány. Výroba elektrické energie a tepla a CNG projekty spadají pod RWE Energo, skladování zemního plynu zajišťuje RWE Gas Storage a obchod s energiemi a jejich dodávky konečným zákazníkům zajišťuje RWE Energie. Celou skupinu řídí společnost RWE Česká republika. Skupina RWE dosáhla předloni v ČR zisku po zdanění 10,5 miliardy korun. Tržby činily 53,6 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK