Americké akcie vystoupily na nová maxima díky dohodě o Řecku

20.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. února (ČTK) - Americké akcie dnes díky dohodě o prodloužení finanční pomoci Řecku uzavřely na nových rekordních maximech, vzhůru zamířil rovněž kurz eura. Dohoda odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku příští měsíc dojdou peníze a že by země mohla být nucena opustit eurozónu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, se zvýšil o 0,86 procenta na 18.140,44 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,61 procenta na 2110,3 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,63 procenta na 4955,97 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o 0,7 procenta. S&P 500 se zvýšil o 0,6 procenta a Nasdaq dokonce o 1,3 procenta.

Ministři financí zemí eurozóny se dohodli na prodloužení programu úvěrové pomoci hluboce zadluženému Řecku o čtyři měsíce. Mezinárodní věřitelé nicméně ještě musejí schválit seznam reforem, který mají Atény předložit nejpozději v pondělí.

Řecká ekonomika je sice relativně malá, odchod země z eurozóny by však podle agentury AP mohl způsobit velkou ránu globálnímu finančnímu systému. \"Odchod Řecka (z eurozóny) není dobrý pro nikoho, včetně Řeků,\" uvedl analytik Paul Christopher ze společnosti Wells Fargo. \"Pokud by odešli Řekové, mohl by odejít kdokoliv další,\" dodal.

Analytik Ben Pace ze společnosti HPM Partners uvedl, že dohoda umožní investorům soustředit pozornost na základní hospodářské údaje. \"Ekonomické statistiky z USA jsou o něco lepší než před třemi či čtyřmi týdny. Také evropské statistiky se výrazně zlepšily,\" upozornil.

Na devizovém trhu euro díky dohodě o prodloužení pomoci Řecku posílilo vůči dolaru. Jednotná evropská měna v závěru obchodování v New Yorku vystoupila až na 1,1428 USD, zatímco před začátkem jednání ministrů financí eurozóny klesla až na 1,1287 USD.

\"Skutečně se zdá, že se vzdalujeme od katastrofy,\" řekl k dohodě o Řecku analytik Sebastien Galy ze společnosti Société Générale. \"Mělo by to pomoci uvolnit napětí na trhu,\" dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK