Ceny průmyslu meziročně klesly o 3,5 pct., zemědělství o 9,2 pct.

23.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku se v lednu meziročně snížily o 3,5 procenta, zejména v důsledku opětovného významného poklesu cen ropných produktů a chemických látek. Ceny zemědělských výrobců byly meziročně nižší o 9,2 procenta, o polovinu klesly například ceny brambor, téměř o pětinu ceny čerstvé zeleniny. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Proti prosinci ceny v průmyslu klesly o procento, ceny v zemědělství o procento stouply kvůli růstu cen ovoce, olejnin a obilovin.

Ceny stavebních prací se podle odhadů v porovnání s prosincem minulého roku nezměnily, ceny materiálů a výrobků ve stavebnictví klesly o 0,2 procenta. Meziročně se ceny ve stavebnictví zvýšily o 0,8 procenta, ceny materiálů se nezměnily.

Ceny služeb klesly proti prosinci 2014 o 0,6 procenta kvůli snížení cen za reklamu a průzkum trhu o 6,3 procenta. V meziročním srovnání byly ceny služeb o 0,7 procenta vyšší. Kromě pojišťovnictví a penzijního financování vzrostly ceny za finanční služby, a to o 7,5 procenta. O 2,4 procenta vzrostly ceny vydavatelských služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK