Kovosvit loni zvýšil tržby o pětinu na 2,2 miliardy korun

23.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sezimovo Ústí (Táborsko) 23. února (ČTK) - Kovosvit MAS, jeden z největších strojírenských podniků v zemi, loni meziročně zvýšil tržby o téměř 21 procent na 2,2 miliardy korun. Na trh dodal kvůli zvýšené poptávce o 14 procent strojů více, 66 procent zakázek směřovalo do zahraničí. ČTK to dnes řekl majitel společnosti a předseda představenstva František Komárek.

\"Rok 2014 byl jeden z nejúspěšnějších roků naší společnosti. Když jsem v roce 2010 do společnosti nastupoval, byla na pokraji bankrotu. Během následujících let se podařilo firmu restrukturalizovat a v současné době je jedním ze šesti světových výrobců hi-tech strojírenských technologií,\" poznamenal.

Do rozvoje výroby firma loni investovala téměř 220 milionů korun. Mezi zásadní investice patřilo podle generálního ředitele Pavla Justina vybudování nové lakovny. Další významné částky šly například do nákupu druhé tavicí pece v hodnotě deseti milionů korun.

Kovosvit MAS, který za poslední tři roky vytvořil téměř 200 nových pracovních míst, má celkem 870 zaměstnanců. Letos jejich mzdy vzrostly o čtyři procenta. \"Pro pracovníky výrobních profesí jsme navíc vytvořili skokovou motivaci. Dosáhnou-li vyšších výkonů v porovnání s lety 2014 a 2015, dostanou bonus ve výši až deseti procent,\" dodal ředitel.

Firma rozšířila portfolia podnikání o energetiku a hydrotechniku. Loni vznikla samostatná divize MAS Hydro, která nyní expanduje do zemí EU s technologiemi pro malé vodní elektrárny.

Česká strojírenská firma Kovosvit MAS, a.s. má dlouholetou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil podnikatel Tomáš Baťa. Nyní je firma lídrem ve výrobě multifunkčních obráběcích stojů v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK