Vláda schválila od příštího roku zvýšení daňových příjmů krajů

23.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Daňové příjmy krajů by měly být od příštího roku vyšší. Počítá s tím novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Novela zvyšuje podíl krajů na výnosech daně z přidané hodnoty (DPH). Krajům by se tak měly v roce 2016 daňové příjmy zvýšit zhruba o 3,5 miliardy korun.

V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. Nově by kraje měly mít z DPH 8,92 procenta, u obcí zůstane podíl stejný. Příjmy krajů z daní se tak vrátí do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen. Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla loni v červnu.

\"Vláda splnila slovo. Díky upravenému koeficientu u výnosu DPH tak kraje získají zpět tři až čtyři miliardy korun,\" uvedl předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za dob vlády Petra Nečase (ODS). Cílem tehdy bylo získat v době hospodářské krize peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

U daní z příjmu fyzických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) a právnických osob kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty (DPH) 322,9 miliardy korun, meziročně o zhruba 14 miliard korun více. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů ministerstva financí na DPH 230,2 miliardy korun, tedy o pět procent více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK