Růst německé ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zrychlil na 0,7 pct.

24.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. února (ČTK) - Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zrychlila růst na 0,7 procenta z 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžný odhad z poloviny měsíce. Růst podpořila hlavně domácí poptávka, ale také zahraniční obchod a kapitálové investice. Za celý rok pak ekonomika expandovala o 1,6 procenta.

Domácí poptávka zvýšila hrubý domácí produkt o 0,5 procentního bodu. Zahraniční obchod a hrubé kapitálové investice pak o 0,2 procentního bodu, napsala agentura Reuters.

Soukromá spotřeba podle statistického úřadu mezičtvrtletně stoupla o 0,8 procenta. Investice ve stavebnictví vzrostly o 2,1 procenta a vývoz o 1,3 procenta.

V meziročním srovnání HDP za říjen až prosinec stoupl o 1,6 procenta po růstu o 1,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Také v meziročním srovnání ekonomiku podpořila hlavně domácí poptávka.

Německá ekonomika, na které je závislá také řada českých firem, zahájila loňský rok silným růstem. V průběhu roku se však jen těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Ekonomiku zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad měla také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska. Na konci roku se však ekonomice podařilo opět silně oživit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK