Česku letos zbývá vyčerpat z fondů EU 200 miliard ze 700 mld. Kč

24.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Česku letos zbývá vyčerpat 200 miliard korun z fondů EU z celkových 700 miliard korun, které mělo v letech 2007 až 2014 k dispozici. Řekla to dnes novinářům ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ministerstvo předpokládá, že se nepodaří vyčerpat desítky miliard korun.

V krizovém scénáři resort počítá s tím, že Česko nedočerpá až 85 miliard korun. \"Středně pesimistický scénář\" MMR počítá s tím, že se letos Česku nepodaří vyčerpat 41 miliard korun.

\"Letos zbývá vyčerpat 200 miliard korun, což je značná částka vzhledem k tomu, že ČR dostala 700 miliard korun na celé programové období,\" upozornila Šlechtová. \"Některé operační programy jsou na tom navíc tak, že stále nemají ´zazávazkováno´ i deset procent přidělených peněz. Náš odhad je, že to už nezvládnou dohnat,\" dodala šéfka MMR, které čerpání peněz z fondů EU na národní úrovni koordinuje.

MMR varuje, že spousta příjemců dotací bude letos odstupovat od projektů, protože by je už letos nestihli. Často jde o projekty s přislíbenou či už vyplacenou dotací, kterou by museli vracet. Celková nevyčerpaná částka by se v takovém případě ještě zvýšila.

Největší problémy podle Šlechtové jsou u velkých dopravních staveb, které často brzdí šetření Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS). \"Není to chyba ÚOHS ale toho, že se posílají podněty, které jsou nesmyslné,\" uvedla Šlechtová.

Už v roce 2013 Česko nedočerpalo 12 miliard korun, loni dalších devět miliard. O tyto peníze tak ČR definitivně přišla.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK