Loni bylo zaregistrováno nejméně nových podnikatelů za devět let

25.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - V Česku loni bylo zaregistrováno přes 62.000 nových podnikatelů, což je nejméně za posledních devět let. Nejčastějším předmětem činnosti jsou služby zprostředkovatelů, klesl zájem o obchod. Vyplývá to z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode. Živnostenský list má v současnosti téměř 2,1 milionu lidí.

Loňský přírůstek podnikatelů byl o desetinu nižší než v roce 2013 a nejmenší od roku 2005. \"Počet nově registrovaných živnostníků poklesl, na druhou stranu loni vzniklo nejvíce nových firem za posledních sedm let. Zdá se, že Češi podnikají raději prostřednictvím společností s ručením omezeným. To podporuje i fakt, že k založení firmy potřebují jen minimální základní kapitál,\" uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (16,9 procenta), Středočeském (11,6 procenta), Jihomoravském (10,4 procenta) a Moravskoslezském (9,2 procenta) kraji, tedy v nejlidnatějších regionech. \"V těchto pěti krajích začala v loňském roce podnikat téměř polovina nových podnikatelů - živnostníků. Ze statistik je zřejmé, že nejvíce příležitostí se naskýtá v blízkosti tuzemských metropolí, jako je Praha, Brno a Ostrava,\" dodala Štěpánová.

V rámci celé podnikatelské základny jsou živnostenská oprávnění nejčastěji vydávána v oblasti zprostředkování (11 procent), obchodu (sedm procent) a provozování restaurací (pět procent). V loňském roce byly nové živnostenské listy nejčastěji vydávány, stejně jako v předchozích letech, v oblasti zprostředkování, zatímco zájem o obchod, ve srovnání s celkovou podnikatelskou základnou poklesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK