Americký dolar opět klesá, reaguje na slova šéfky Fedu k sazbám

25.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. února (ČTK) - Americký dolar dnes klesá k většině hlavních světových měn. Trhy opět reagují na vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, podle níž banka nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb ze současných rekordních minim. Dolar už druhým dnem klesl ke koši šesti hlavních světových měn, pozdě odpoledne k němu ztrácel 0,2 procenta na 94,29 bodu.

Euro k dolaru naopak druhým dnem za sebou zpevňovalo, podle analytiků i díky tomu, že Řecko v úterý získalo souhlas eurozóny se čtyřměsíčním prodloužením úvěrové pomoci. Jednotná evropská měna k dolaru přidávala 0,2 procenta na 1,13575 USD.

Pokles dolaru se odrazil i v nižších výnosech krátkodobějších amerických státních dluhopisů, které tak sestoupily z nedávných rekordů. Vystoupení Yellenové v Kongresu totiž zklamalo investory, kteří se připravovali, že šéfka Fedu vyšle jasnější signál, kdy by mohl Fed zvýšit sazby. Základní úrokovou sazbu drží od prosince 2008 na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta.

Yellenová prohlásila, že případné zvýšení základních sazeb se bude odvíjet od ekonomických dat. Rozhodovat se o něm bude podrobně na každém zasedání měnového výboru.

\"Podařilo se jí zmírnit očekávání, že sazby se v červnu zvýší. Také si udělala velký manévrovací prostor pro reakci na budoucí data,\" sdělil podle agentury Reuters analytik Sebastien Galy z finančního ústavu Société Générale.

Pokles kurzu americké měny se ale obecně chápe jako dočasný. Fed je totiž podle všeho stále na cestě ke zvýšení sazeb ještě v letošním roce, i když to asi nebude v červnu, jak předpokládaly některé velké banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK