Komu Slováci svěřují peníze na důchody?

06.01.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Důchodová reforma na Slovensku už nabyla účinnosti. Důchodové správcovské společnosti spravují prostředky z druhého pilíře. Přečtěte si, jak se budou starat o svěřené peníze.

Cílem reformy na Slovensku je zabezpečení dlouhodobé finanční stability důchodového systému, rozložení rizika způsobu financování důchodů a vytvoření prostoru pro zvýšení úrovně poskytovaných důchodů. Základní charakteristiky nového systému jsme vám blíže popsali v článku „Jak si naši sousedé spoří na důchody“. Dneska se soustředíme na samotnou realizaci reformy.

Důchodové správcovské společnosti

Velkou roli v celém systému bezesporu hrají důchodové správcovské společnosti (DSS). Jedná se o soukromé akciové společnosti, jejíž úlohou je vytvoření třech důchodových fondů, které budou spravovat důchodová aktiva. Každá společnost musí získat licenci od Úřadu pro finanční trh.

Podmínkou pro získání licence je splnění následujících podmínek:

  • základní jmění ve výši minimálně 300 mil. SK
  • přehledné úzké vazby ve finanční skupině, do které společnost patří
  • akcionáři společnosti musí být schopny překlenout případnou nepříznivou finanční situaci
  • výběr depozitáře
  • odborná způsobilost managementu a další…

Tabulka: Důchodové správcovské společnosti

 

 
 

Důchodová správcovská společnost

Zakladatel

AEGON d.s.s

holandský pojišťovací koncern Aegon Levenverzekering

ALLIANZ - SLOVENSKÁ d.s.s

Allianz - Slovenská pojišťovna

SYMPATIA - POHODA d.s.s.

Prvá slovenská investiční skupina

Vzájemná životní pojišťovna Sympatia

Investiční a důchodová společnost

V Brokers

Pro partners

ČSOB d.s.s

finanční skupina s belgickým kapitálem

ING d.s.s.

dcera holandské finanční skupiny

CREDIT SUISSE LIFE & PENSIONS d.s.s.

finanční společnost Winterthur Life

PRVÁ DOCHODOVÁ SPORITELNA d.s.s.

Prvá stavebná sporitelna

VÚB GENERALI d.s.s.

Všeobecná úvěrová banka

Generali Pojišťovna

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny SR

DDS budou vést Váš osobní důchodový účet. Vzhledem k tomu, že peníze budou určeny pouze na výplatu důchodu, není možné je vybrat v průběhu aktivního života. Existují dva způsoby pobírání důchodu:

  • doživotní důchod – vyberete si životní pojišťovnu, která Vám ze všech peněz z Vašeho osobního důchodového účtu vypočítá důchod, který Vám bude doživotně vyplácen. Všechny úspory přestanou být Vašim majetkem. Při výpočtu budou používány smíšené úmrtnostní tabulky vydané statistickým úřadem.
  • programový výběr s doživotním důchodem – vyberete si životní pojišťovnu, která Vám vypočítá důchod, minimálně však v zákonem stanovené výši, a ten Vám bude doživotně vyplácen. Minimální výše je na úrovni 0,6 násobku životního minima. Zbylé úspory na osobním účtu u DSS zůstanou Vašim majetkem a budete mít možnost je postupně vybírat.

Poplatek za vedení osobního důchodového účtu činí 1 % z každého zaplaceného příspěvku. Poplatek za správu aktiv v důchodovém fondu je max. 0,08 % měsíčně z čisté hodnoty majetku v důchodovém fondu. Poplatek se platí pouze v průběhu prvních třech let od začátku činnosti DSS.
Zákon dále ukládá povinnost společnostem, během 18 měsíců od vzniku, získat alespoň 50 000 klientů ve všech třech fondech. V opačném případě Úřad pro finanční trh uvalí nucenou správu. V případě odebrání licence se klienti převedou na jinou DSS.

Investování prostředků

DSS bude peníze na Vašem důchodovém účtu investovat prostřednictvím Vámi vybraného důchodového fondu. S investováním je vždy spojené riziko. Vyšší výnosnost znamená také vyšší riziko, že prostředky, které jste vložili na účet nedostanete v plné výši. Proto každá DSS musí spravovat tři druhy fondů.

 

 
 
 
 
 

Typ fondu

Portfolio Míra rizika Pro koho je určen

Růstový fond

Až 80 %

Vysoké

Mladším občanům, kteří chtějí výrazné zhodnocení. Musí mít min. 15 let do důchodu

Vyvážený fond

Max. 50 % akcie, zbytek dluhopisy nebo vklady u bank

Střední

Občanům ve středním věku, kteří mají mín. 7 let do důchodu

Konzervativní fond

100 % dluhopisy a vklady u bank

Nejmenší

Vzhledem k nízkému očekávanému výnosu se doporučuje občanům, kteří mají do důchodu méně než 7 let

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny SR

Cílem investování v důchodových fondech je dosáhnout, co nejvyššího výnosu při co nejnižším riziku. Účinným způsobem, jak tohoto docílit je správné rozložení portfolia. Z tohoto důvodu je státem určené, že každý fond musí investovat do několika desítek až stovek cenných papírů v různých společnostech a státech.

V období 24 měsíců existence růstového fondu nesmí být jeho průměrný výnos nižší než 50 % (resp. 70 % u vyváženého a 90 % u konzervativního fondu) průměrného výnosu konkurence u stejného druhu fondu. O stavu prostředků na osobním účtu bude DSS bezplatně informovat prostřednictvím ročního výpisu z účtu.

Licencovaní zprostředkovatelé

Zákon vyžaduje, aby všichni zprostředkovatelé splňovali následující podmínky:

  • musí být fyzickou osobou
  • musí vykonat odbornou zkoušku, kterou organizuje Úřad pro finanční trh
  • musí získat licenci od stejného úřadu

Pod pokutou až 20 mil. SK zprostředkovatelé nesmí:

  • dávat klientům hotovost
  • dávat klientům dárky
  • poskytovat slevy na jiné produkty

Problémem je, že se zprostředkovatelé (36 000 na konci listopadu) snaží obcházet zákon tím, že uzavírají smlouvy, které za ně zprostředkoval někdo jiný.

Úloha Sociální pojišťovny

Sociální pojišťovna (SP) vede centrální registr smluv. Každý občan musí mít pouze jedinou smlouvu na kterou se budou ukládat peníze. První změna je možná až po uplynutí jednoho roku, další vždy po půl roce od poslední změny. Zajímavé je, že peníze pro DSS vybírá Sociální pojišťovna. Její povinností je také vymáhání pohledávek a administrace upomínek. Loni SP zřídila elektronickou podatelnu. Zaměstnavatele prostřednictvím internetu odevzdávají měsíční výkazy.

V podstatě žádná reforma není úplně dokonalá. Bohužel ani ta na Slovensku. Příští týden se dozvíte, jaké jsou její hlavní nedostatky. Nezapomeňte proto pravidelně sledovat www.finance.cz!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY