Ceny ropy klesají, opět pod vlivem rostoucích zásob v USA

26.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zamířily dolů. Investoři opět reagovali na údaje o rostoucích zásobách této suroviny ve Spojených státech. Data odporují naději na zvyšující se poptávku, která trhům naopak v minulých dnech pomohla k růstu.

Severomořská ropa Brent dnes kolem 18:15 SEČ vykazovala pokles o 65 centů na 60,98 USD za barel. Ve středu Brent zdražil o pět procent. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu ztrácela více než půldruhého dolaru a pohybovala se pod hranicí 50 dolarů za barel. Ve středu stoupla o více než tři procenta.

Růst na trzích s ropou ve středu podpořila vyjádření saúdskoarabského ministra pro ropu, podle nějž se poptávka po ropě zvyšuje.

Ceny této suroviny se od loňského června do letošního ledna propadly asi o 60 procent na téměř 45 dolarů za barel. Od té doby se ale mírně zotavily a například Brent, který v lednu sestoupil na šestileté minimum 45,19 USD, od té doby přidal více než 35 procent. K růstu mu pomohly především signály, že ropné firmy v USA a v jiných zemích mimo ropný kartel OPEC začínají kvůli levnější ropě omezovat investice do těžby.

Cenu Brentu tento týden podpořila i slova ruského prezidenta Vladimira Putina, podle nějž Rusko zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Moskva neobdrží od Kyjeva platbu za plyn předem.

Zásoby ropy ve Spojených státech se ale dál zvyšují. Minulý týden v zásobnících přibylo dalších více než osm milionů barelů, ukázala středeční vládní data, která tak naopak ceny ropy tlačí dolů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 60,98 61,63 New York - Nymex WTI duben 49,35 50,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK