Analytici: Struktura HDP je pozitivní, dobrý základ pro letošek

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Dnešní údaje o vývoji ekonomiky jsou podle analytiků oslovených ČTK pozitivní především díky struktuře růstu, kdy růst táhnou všechny složky domácí poptávky. Navíc loňský celoroční výkon ekonomiky dal podle ekonomů dobré základy pro další zlepšení ekonomického vývoje i v letošním roce.

Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla meziročně o 1,5 procenta. V dřívějších odhadů Český statistický úřad uváděl růst o 1,3 procenta. Dvouprocentní růst HDP za celý loňský rok statistici potvrdili. Mezičtvrtletně HDP stoupl ve čtvrtém čtvrtletí o 0,4 procenta, původně statistici odhadovali růst o 0,2 procenta. Růst byl tažen zahraniční i domácí poptávkou.

\"Růst hospodářství se tak odpoutal od své primární závislosti na exportu směrem k domácí poptávce, což znamená další posílení solidních základů pro další růst tuzemské ekonomiky,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Loňský růst ekonomiky pak podle něj vytvořil příznivé předpoklady pro pokračování konjunktury českého hospodářství v letošním roce. \"Ekonomika navíc získává novou silnou vzpruhu v podobě nižších cen dovážené ropy odrážející se v levnějších pohonných hmotách i surovinách pro chemický a plastikářský průmysl,\" dodal.

Celoroční přírůstek HDP v podobě dvou procent je sice podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška o něco nižší, než se očekávalo, stav ekonomiky je ale podle něj patrně lepší, než ukazuje tento údaj. \"Předně, růst stojí na více nohou. Táhnou jej rovnoměrně všechny složky domácí poptávky. Spotřeba domácností se zvyšuje, investuje se do strojů i staveb. Solidním tempem roste export,\" uvedl. Uvedené faktory tak podle Sobíška dávají ekonomice slušnou setrvačnost, ta by letos mohla stoupnout až o 2,5 procenta.

\"Časová řada potvrzuje trendový vzestup české ekonomiky, který je vyvážený. Další data potvrzují, že expanze pokračuje i na začátku roku 2015,\" uvedl i hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Navíc podle hlavního analytika Generali Investments CEE Radomíra Jáče další zpřesněná data mohou v budoucnu ukazovat pro závěrečné tři měsíce roku 2014 ještě o něco silnější růst HDP. \"Při pohledu na strukturu HDP mohu jen zopakovat svůj názor, že růst aktivity v české ekonomice je momentálně dynamičtější, než co naznačuje samotné souhrnné číslo o HDP za závěrečné tři měsíce roku 2014,\" uvedl.

I podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy je příznivé, že ekonomický růst je rozložen napříč jednotlivými jeho klíčovými složkami. \"Výhled však zůstává příznivý i z jiných důvodů. Hospodářský útlum eurozóny totiž nakonec není tak citelný, jak se předpokládalo,\" upozornil.

Pozitivní vývoj ekonomiky by měl přitom podle analytika Home Credit Michala Kozuba pokračovat i v následujících měsících. \"Ekonomice se daří, roste jak na domácí půdě, tak se jí daří i exportovat do zahraničí. Proto by první čtvrtletí tohoto roku rozhodně nemělo být špatné,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK