Akcie O2 se v pondělí kvůli dělení firmy propadly o desetinu

02.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Akcie O2 od rána ztratily na pražské burze téměř desetinu své hodnoty, když kurz klesl na 188 Kč. Důvodem je páteční rozhodnutí představenstva o rozdělení firmy na provozovatele sítí a poskytovatele služeb. Vyplývá to z informací obchodníků.

Od O2 se odštěpí nová firma pod názvem Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin), která bude vlastnit a provozovat pevné a mobilní sítě a datová centra. Její hodnotu znalec ocenil na 46,9 miliardy Kč. Její akcie, které nebudou veřejně obchodovatelné, získají všichni akcionáři O2. Rozdělení musí schválit valná hromada.

Pomyslná dolní hranice pro akcie O2 před rozdělením je podle Tomáše Tomčányho z Patria Finance zhruba 150 korun, což je expertní odhad nové společnosti Cetin. \"Za cenu blízkou odhadu by mohly být vykoupeny akcie od těch vlastníků, kteří s rozdělením nebudou souhlasit. Pokud by však cena akcie O2 CR klesla na tuto hranici ještě před dělením, znamenalo by to nulovou hodnotu pro původní společnost O2. Ta by však měla být kladná, jelikož komerční aktivity, které firmě zůstanou, by měly generovat finance,\" dodal. Podle něj také klesá naděje na zajímavou dividendu v budoucnu.

Podle analytika J&T Milana Vaníčka nemusí rozdělení jednoznačně znamenat oslabení hodnoty. Stávající propad je způsoben tlakem vlastníků akcií ze zahraničí. \"Problém vidím v tom, že oddělená společnost nebude veřejně obchodovatelná a s tím spojený administrativní proces je pro mnoho zahraničních fondů nepřekonatelnou překážkou. Tito investoři budou zřejmě aktuálními prodejci,\" podotkl.

Oddělení infrastruktury by mělo přinést zvýšení efektivity v obou firmách a možnost pružněji reagovat na aktuální situaci na trhu. O2 zároveň rozdělení usnadní podnikat bez omezení daných regulací, protože na řadě trhů je dominantním hráčem.

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala majoritní podíl 66 procent v O2 od španělské Telefóniky na začátku loňského roku. Cena za transakci byla 63,6 miliardy Kč. V současnosti má přes 83 procent akcií firmy. O2 má téměř 5,1 milionu mobilních zákazníků a provozuje 1,3 milionu aktivních pevných linek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK