Vláda schválila plán budování chytrých elektrických sítí

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Vláda schválila Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG). Chytré sítě mají v blízké budoucnosti zajistit spolehlivý provoz české elektrické soustavy, která stále více kombinuje dodávky elektřiny z klasických velkých centrálních zdrojů s velkým objemem dodávek zejména ze solárních a větrných elektráren. Oznámilo to tiskové oddělení vlády.

Zavedení a využití chytrých sítí (Smart grid) bude v blízké budoucnosti nezbytnou součástí zajištění dodávek elektřiny z obnovitelných zdrojů, která má kvůli závislosti na počasí kolísavou povahu.

Stejně tak je nutné zajistit kvalitní integraci výroby z malých zdrojů připojených do distribuční sítě, typicky malých solárních elektráren na střechách rodinných domů, které částečně pokrývají spotřebu domácností a u kterých se díky technologickému pokroku, lepší dostupnosti a snižování administrativních bariér očekává v příštích letech další rozvoj.

Využívání prostředí chytrých sítí bude také nezbytné pro rozvoj trhu s elektřinou a pro jeho využívání aktivními spotřebiteli, a také spotřebiteli - výrobci. \"Lidem, kteří o to budou mít zájem, navíc opatření uvedené v národním akčním plánu umožní mnohem efektivně hospodařit s energií, kterou si nakoupí či sami vyrobí, což v důsledku samozřejmě mnohdy povede k úspoře,\" uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

NAP SG předpokládá postupné zavedení chytrých sítí a dalších opatření v několika etapách, národní akční plán totiž pracuje s horizontem až do roku 2040. Investice do chytrých sítí jsou investicemi do infrastruktury a promítnou se do regulované složky ceny za elektřinu. Proto je potřeba přizpůsobit způsob a rychlost zavedení chytrých sítí přínosům pro spotřebitele. Na pokrytí spojených vícenákladů budou v maximální možné míře využity peníze z evropských fondů a rovněž budou financovány prostřednictvím tarifů.

Přijetí plánu dnes ocenila i Hospodářská komora ČR, podle ní je musí ale jeho realizaci doprovázet úprava tarifního systému. Dodala, že bez jeho úpravy by rozvoj distribuované výroby mohl přinést přesun peněz od \"chudých k bohatým\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK