ECB nechala podle očekávání sazby beze změny

05.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 5. března (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Trhy se nyní soustředí na tiskovou konferenci prezidenta ECB Maria Draghiho, který by měl poskytnout bližší informace o programu nákupu dluhopisů. ECB jej dohodla v lednu, spustit se ho chystá tento měsíc.

Banka již v lednu oznámila, že prostřednictvím takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, které zahrnuje i nákupy státních dluhopisů, chce ECB do ekonomiky eurozóny postupně napumpovat až 1,1 bilionu eur (30 bilionů Kč). Očekává se, že k nákupu dluhopisů vlád i některých institucí eurozóny, jako je například Evropská investiční banka, zřejmě ECB přistoupí od příštího týdne. Program má obnovit hospodářský růst a zastavit deflaci.

Nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů mají trvat minimálně do září příštího roku. Měsíčně se ECB chystá do ekonomiky pumpovat kolem 60 miliard eur. ECB se rozhodla program nákupu vládních dluhopisů zahájit i navzdory dlouhodobému odporu Německa. Do programu budou zahrnuty i země využívající záchranných programů, jako je například Řecko.

Nákupem dluhopisů donedávna pomáhala ekonomice také americká centrální banka. Ta však loni kvantitativní uvolňování ukončila a nyní se připravuje na zvyšování úroků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK