Fond strategických investic má od ministrů EU zelenou

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. března (zpravodaj ČTK) - Ministři financí členských zemí Evropské unie dnes souhlasili se vznikem Evropského fondu strategických investic (EFSI), řekl novinářům místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen, odpovědný za růst a investice. Nyní začnou vyjednávání s Evropským parlamentem tak, aby byl tento klíčový prvek investičního plánu nové komise schválen v červnu nebo v červenci.

Fond, který je páteří snahy šéfa komise Jeana-Claudea Junckera oživit hospodářský růst EU, by měl začít fungovat ve druhé polovině roku. Katainen dnes zmínil září či říjen jako měsíce, kdy by mohl fond potvrdit první investice a připomněl, že Evropská investiční banka (EIB) chce některé projekty začít financovat i dříve.

Ve fondu mají být především záruky z unijního rozpočtu a peníze EIB, celkem 21 miliard eur (581 miliard Kč). Finance mají v příštích třech letech pákovým efektem přitáhnout 315 miliard eur (8,9 bilionu Kč) v soukromých a veřejných investicích, což by mělo zvýšit růst a zaměstnanost.

Fond a jeho záruky by měly umožnit financování a podporu projektů s \"evropskou přidanou hodnotou\", ale i do malých a středních firem. Na předběžném seznamu projektů se sešlo asi 2000 návrhů, z České republiky okolo čtyř desítek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK