Tempo poklesu prodeje aut v Rusku v únoru zrychlilo na 38 procent

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. března (ČTK) - Prodej aut v Rusku v únoru meziročně klesl o 38 procent na 128.298 vozů. Tempo poklesu tak zrychlilo z lednových 24 procent, vyplývá z dnešních údajů podnikatelského sdružení AEB. Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy spolu s ekonomickými sankcemi. Ty Západ na Rusko uvalil kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi.

\"Trh nyní vstupuje do velmi obtížné fáze a únor je jen začátek,\" prohlásil předseda automobilového výboru AEB Jörg Schreiber. \"Dobré zprávy z makroekonomiky, například stabilizace rublu, vyvolávají naděje na zlepšení v delším časovém horizontu. Do té doby se však budou muset hráči na trhu obrnit trpělivostí,\" dodal.

Na ruském trhu působí i mladoboleslavská Škoda Auto. Té se podle údajů AEB prodej v Rusku v únoru snížil o 12 procent na 5618 vozů.

Šéf evropských aktivit největší světové automobilky Toyota Motor Didier Leroy minulý týden na ženevském autosalonu předpověděl, že ruský automobilový trh se letos propadne zhruba o 28 procent. Loni prodej aut v Rusku podle AEB klesl o více než deset procent a dosáhl méně než 2,5 milionu vozů.

K poklesu poptávky přispívá i rozsáhlé zdražování, kterým automobilky reagují na prudký pokles hodnoty ruského rublu. Ten loni k dolaru oslabil o více než 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK