Ukrajina chce jednat o zvýšení tranzitních poplatků za plyn

11.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 11. března (ČTK) - Ukrajina chce na blížící se třístranné schůzce s Ruskem a Evropskou unií jednat o zvýšení poplatků za tranzit ruského plynu o nejméně 30 procent. Řekl to dnes ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn. Příští jednání zástupců tří stran o letních dodávkách ruského plynu Ukrajině se má konat 20. března.

Demčyšyn, jeho ruský protějšek Alexandr Novak a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič jednali o letních dodávkách plynu minulý týden v pondělí. Setkání skončilo bez dohody, podle prohlášení obou stran se ale podařilo urovnat ukrajinsko-ruský spor o plyn, který Rusko dodává na separatisty ovládaný Donbas.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí dodávky z Ruska. Zásobování Moskva obnovila až díky říjnové dohodě, kterou zprostředkovala Evropská unie. Dohoda platí do konce tohoto měsíce.

Demčyšyn v dnešním televizním vysílání prohlásil, že Kyjev chce na příští schůzce jednat rovněž o ceně za ruský plyn, která by pro letní dodávky z Ruska byla nižší než aktuální cena na trhu. Ta činí 270 dolarů za 1000 metrů krychlových plynu.

\"Chtěl bych, aby to bylo méně než 250 dolarů,\" citovala ukrajinského ministra agentura Reuters.

Šéf ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz Andrij Kobolev dnes mezitím oznámil, že podnik hodlá do začátku příští topné sezóny zvýšit množství plynu v zásobnících na 19 miliard metrů krychlových. Na začátku předešlé topné sezóny loni v říjnu dosahoval objem uskladněného plynu v ukrajinských zásobnících 16,75 miliardy metrů krychlových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK