Síla USD přináší riziko destabilizace světových trhů

12.03.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Zotavování dolaru včera místy narušilo oslabení chuti riskovat. Významným, pokud ne přímo hlavním, motorem je jasná a neustávající síla amerického dolaru, která v tuto chvíli svým tempem hrozí destabilizací světových trhů.

Měny vznikajících trhů byly v poslední době silně zasaženy a nervozita se rozšířila i na americké akcie právě kvůli obavám, že silný dolar výrazně naruší zisky amerických společností.

Současné tempo zhodnocování se však brzy zastaví, a až k tomu dojde, bude to zřejmě prudký náraz. Nejzajímavější pár bude zřejmě USDJPY, pokud ke změně trendu dojde v prostředí se slabou chutí riskovat.

První dny po kvantitativním uvolňování Evropské centrální banky mají jednoznačný vliv na výnosy evropských nezávislých fondů, například německý Bund spadl dnes ráno na nové rekordní minimum 0,25 %. I periferní výnosy jsou nižší, např. portugalské 10leté dluhopisy jsou o téměř 50 základních bodů pod americkými 10letými dluhopisy. Tato skutečnost vysvětluje, proč se nyní kurz EUR/USD pohybuje kolem 1,0700.

Politujme evropského investora, který by se s radostí zbavil dluhopisů za tyto bláznivé ceny a nechce kupovat akcie – kam investovat hotovost? Odpověď zní: V Evropě asi ne…

Dnes je jen málo zajímavých událostí, ačkoli ještě před vydáním tohoto článku bude zveřejněn švédský index spotřebitelských cen, a kromě toho promluví i několik představitelů různých centrálních bank. Libra má za sebou významné posílení a bude zajímavé zjistit, jak se měna bude obchodovat po dnešním zveřejnění zprávy o stavu průmyslové výroby.

Graf USDJPY

S pokračováním „netechnického“ poklesu EURUSD je jedním zajímavým vedlejším efektem relativní výkon USD a JPY vzhledem k tomu, že tato dvojice nedokázala přesvědčivě překonat maximum předchozího cyklu nad 121,85. Avšak ani návrat dolů není zatím příliš přesvědčivý.

Potřebujeme se dostat buď přes 122,00 nebo naopak pod 120,50, nebo dokonce pod 120,00, abychom zjistili, kterým směrem se bude trh ubírat. Pravděpodobnost je na straně poklesu, alespoň za předpokladu, že bude i nadále oslabená chuť riskovat naznačovat paniku.

20150312_saxo

Autor komentáře: John Hardy, měnový stratég Saxo Bank

Štítky:

Autor článku

John Hardy  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE