Výrobní ceny v průmyslu i zemědělství v únoru klesaly

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně klesly o 3,6 procenta, zejména v důsledku opětovného významného poklesu cen ropných produktů a chemických látek. Ceny zemědělských výrobců se snížily o 8,8 procenta, klesaly například ceny brambor, ovoce nebo čerstvé zeleniny. ČTK o tom dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Proti lednu ceny v průmyslu klesly o 0,1 procenta. Zlevnily například chemické látky a výrobky, naopak po šestiměsíčním poklesu se zvýšily ceny koksu a ropných produktů, a to o 6,8 procenta. Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně vzrostly o 0,7 procenta, zdražila čerstvá zelenina, brambory, obiloviny a olejniny.

Ceny stavebních prací se podle odhadů proti lednu zvýšily o 0,1 procenta, ceny materiálů a výrobků ve stavebnictví pak klesly o 0,2 procenta. Meziročně se ceny ve stavebnictví zvýšily o 0,8 procenta, materiály zlevnily o 0,1 procenta.

Ceny služeb se proti lednu nezměnily. Zdražily například poštovní a kurýrní služby, zlevnily naopak informační služby. V meziročním srovnání se ceny služeb zvýšily o 0,1 procenta, mimo jiné v důsledku zdražení finančních služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK