IHNED: Pohledávky zkrachovalé MSD získá AB-Credit za 1,4 mld. Kč

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Pohledávky zkrachovalé záložny Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) ve výši přes deset miliard korun získá společnost AB-Credit. Vyhrála aukci, které se účastnila s dalšími dvěma zájemci. Nabídla 1,4 miliardy korun. Vítěze aukce oznámil insolvenční správce MSD, napsal dnes server IHNED.cz.

Za společností AB-Credit podle serveru stojí Karel Pražák, který v minulosti zhruba 20 let působil v investiční skupině PPF Petra Kellnera. Nyní Pražák podle svého mluvčího Jana Hrabovského rozjíždí vlastní byznys a AB-Credit je jednou z firem, která mu to má umožnit, píše IHNED.

Druhá v pořadí, firma Glory Daze Associated, v aukci nabídla 1,3 miliardy korun. Firmu v Česku zastupuje advokát Karel Somol, který na otázku, kdo za Glory Daze stojí, odmítl serveru odpovědět s odkazem na závazek mlčenlivosti. Nejméně v aukci nabídla česká akciová společnost Gomanold, a to 0,6 miliardy korun. Firma je podle veřejně dohledatelných informací personálně propojena přes Marka Galvase, který Gomanold řídí, s investiční skupinou J&T, píše IHNED. Mluvčí J&T to nicméně odmítla komentovat.

Hlavním věřitelem MSD je Fond pojištění vkladů, který vyplácel klienty zkrachovalé záložny. Ti měli nárok na 12,02 miliardy korun. IHNED dnes napsal, že Fond pojištění vkladů by měl část peněz z aukce pohledávek MSD obdržet možná v červnu.

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s MSD předloni v prosinci krátce poté, co záložně odňala licenci Česká národní banka. Kampelička tehdy měla zhruba 14.000 členů. MSD vzniklo v roce 1999 jako regionální záložna se sídlem v Brně a s 30 zakládajícími členy. Podle údajů na jeho internetové stránce postupně navýšilo původní základní kapitál 120.000 Kč až na víc než miliardu korun. Na konci činnosti byly pobočky MSD v deseti krajských městech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK