Veterináři odhalili v Kutné Hoře nepovolenou hospodu

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Kutná Hora 20. března (ČTK) - Veterinární inspektoři odhalili při kontrole v Kutné Hoře hospodu, která neměla registraci u hygieniků. Jídla zde byla navíc připravována za nevyhovujících hygienických podmínek a provozovatelé nedokázali prokázat původ některých používaných surovin. Informoval o tom dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Veterináři podali u hygieniků podnět k dočasnému zavření podniku. Za zjištěné prohřešky může hrozit pokuta až přes 50 milionů Kč.

Středočeská Krajská veterinární správa kontrolovala ve středu v \"hospodě na Škvrňově\" v Kutné Hoře zpracování živočišných produktů. Veterináři zjistili řadu prohřešků, kontrolovaná osoba nebyla například schopna doložit původ používaných vajec.

\"Navíc hygienické podmínky v této provozovně byly více než nevyhovující,\" podotkl Pejchal, který jako příklad uvedl plíseň na stropě, ve dřezu a dalších místech v kuchyni, zašlou mastnotu, zbytky jídla na podlaze či chybějící sítě proti hmyzu v oknech.

\"Kontrola zároveň odhalila, že provozovna není, v rozporu s legislativou, zaregistrována u Krajské hygienické stanice,\" řekl mluvčí. Veterináři proto podali u hygieniků podnět k uzavření podniku do doby, než budou veškeré závady odstraněny. Podle zákona hrozí za uvádění potravin neznámého původu pokuta až 50 milionů Kč, za vykonávání činnosti bez registrace až jeden milion Kč.

Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům novela zákona o potravinách. Dosud veterinární inspektoři zkontrolovali okolo 1500 restaurací či jídelen. Prohřešky zjistili u 13 procent z nich.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK