Poslanci KSČM nejspíše nepodpoří návrh o podpoře biopaliv

22.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Poslanci KSČM při hlasování ve Sněmovně nepodpoří návrh o daňové podpoře biopaliv, tak jak jej koncem února schválila vláda, v pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda strany Vojtěch Filip.

\"Vládní návrh buď nepodpoříme, anebo ho po prvním čtení vrátíme k přepracování, protože chceme jinou koncepci toho zákona,\" uvedl Filip.

Normu, která je ve Sněmovně před úvodním kolem projednávání, kritizuje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Tvrdí, že skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) získá díky daňové podpoře biopaliv první generace pět miliard korun.

Babiš se proti Kalouskovu tvrzení zásadně ohradil. \"Kalousek demagogicky lže,\" řekl v televizní debatě. \"Moje firmy nedostávají žádné dotace za biopaliva, ani korunu, výhoda je ve spotřební dani,\" řekl s tím, že daňově zvýhodněni jsou spotřebitelé pohonných hmot, například přepravci.

Vicepremiér zároveň uvedl, že v květnu 2010 jak Kalousek, tak všichni komunističtí poslanci hlasovali pro podporu biopaliv v uplynulém pětiletém období. Podle Filipa podpora biopaliv, tak jak je v současné době nastavena, působí spíše demotivačně. Podpora by podle něj měla směřovat k prvovýrobcům, tedy zemědělcům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK