Ministerstvo jedná s kraji o prodloužení železničního memoranda

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Ministerstvo dopravy jedná s kraji o prodloužení železničního memoranda. Současná dohoda, která vznikla za vlády premiéra Jana Fišera, představovala závazek vlády přispět krajům částkou 2,6 miliardy ročně na financování regionálních železničních spojů. Na dnešním sjezdu Odborového sdružení železničářů (OSŽ) to řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Parametry nové dohody zatím dojednané nejsou. Kromě podpory osobní dopravy v krajích jedná úřad i o úlevách pro nákladní železniční dopravu.

\"Memorandum pokládám za velice užitečné. Desetiletá spolupráce, která probíhala a teď bude dobíhat ve nejbližším období, poprvé zajistila spolehlivou dopravní obslužnost v regionech,\" řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Desetileté období Českým drahám přineslo stabilitu a poskytlo prostor a peníze na obnovu vozidlového parku národního dopravce. Zlepšení kvality přepravy na železnici podle premiéra poznali i cestující.

Postupná by podle Sobotky měla být i liberalizace železničního trhu, aby se dopravce mohl na vstup konkurence na dotované linky připravit. Zájem státu podle něj spočívá v udržení drah v pozici silného dopravce, který bude schopný se vypořádat s konkurencí. Zároveň je potřeba hledat způsoby, jak drahám ulehčit splácení dluhu, který přesáhl 30 miliard korun.

Podle ministra dopravy jsou v oblasti nákladní dopravy v jednání další úlevy pro provoz takzvaných jednotlivých vozových zásilek, kdy každý vagon vlaku směřuje k jinému klientovi. Úlevy chce stát hledat v poplatcích za průjezd železniční tratí. O konkrétní podobě bude úřad teprve diskutovat s managementem firmy Cargo, jež nyní většinu těchto ztrátových zásilek vozí. \"Chceme se totiž vyvarovat situace, kdy by Cargo tyto zásilky přestalo převážet a tento druh zboží by se přesunul na silnice,\" doplnil ministr.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK