Soud odmítl insolvenční návrh na Doosan Škoda Power

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 24. března (ČTK) - Krajský soud v Plzni dnes ráno zahájil insolvenční řízení s předním světovým výrobcem turbín Doosan Škoda Power, jednou z největších firem v Plzeňském kraji. Ještě odpoledne ale soud insolvenční návrh, podaný pražským výrobcem potrubí Modřany Power, odmítl. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Modřany Power tvrdí, že jí Doosan dluží 44 milionů korun, ale podle soudu tvrzení dostatečně nepodložila. Proti verdiktu se firma může odvolat.

Generální ředitel Modřany Power Peter Hlaváč odmítl prostřednictvím své asistentky celou věc komentovat. Vyjádření Doosan Škody Power ČTK zjišťuje.

Podle insolvenčního návrhu se pohledávka Modřany Power vůči Doosan Škoda Power týká faktur za dodávky potrubí pro obnovu elektrárny Ledvice nebo za potrubí pro elektrárnu Tušimice. Firma Modřany Power také v návrhu tvrdí, že Doosan dluží 100 milionů Kč i společnosti Škoda Praha Invest.

Krajský soud ale v rozhodnutí o odmítnutí insolvenčního návrhu sdělil, že firma Modřany Power neuvedla zásadní údaje o pohledávkách. \"V přezkoumávané věci pro závěr o úpadku dlužníka ve formě platební neschopnosti chybí v návrhu zejména konkrétní tvrzení, z nichž by bylo možno dovozovat, že závazky dlužníka jsou déle jak 30 dnů po splatnosti,\" píše soudce Pavel Šašek. Doplnil, že z návrhu také nevyplývá, zda dlužník zastavil podstatnou část plateb závazků a zda neplní závazky již delší dobu.

Doosan Škoda Power se 1400 zaměstnanci plánoval loni utržit 8,5 miliardy korun, mírně méně než v roce 2013. Firma, která má zhruba osmiprocentní podíl na celosvětovém trhu, téměř 100 procent turbín vyváží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK