ČS: Ekonomika letos zrychlí růst na 2,6 pct., příští rok zpomalí

25.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst na 2,6 procenta a v roce 2016 růst zpomalit na 2,2 procenta. Vyplývá to z odhadů České spořitelny, o kterých dnes informovali analytici banky na setkání s novináři. Loni HDP stoupl o dvě procenta.

Ekonomický růst by měl být letos i příští rok tažen domácí i zahraniční poptávkou. \"Významnou roli budou letos hrát také vládní investice spojené s dočerpáním prostředků z fondů EU za minulé rozpočtové období 2007 až 2013,\" uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Zpomalení v roce 2016 pak bude souviset právě se snížením růstu investic, kdy dojde ke standardnímu čerpání evropských peněz.

Průměrná inflace letos podle odhadů ČS klesne na 0,3 procenta z loňských 0,4 procenta. V dalším roce by měla stoupnout na průměrných 1,6 procenta. \"Inflační tlaky zatím nemá ekonomika, kde brát. Až v roce 2016 budou negativní tlumící efekty pro inflaci mizet,\" uvedla analytička ČS Dana Hájková.

Stále ovšem podle ní bude pro Českou národní banku přetrvávat riziko, že inflace bude pod dvouprocentním inflačním cílem. Proto podle ní ČNB potřebuje, aby byla inflace před ukončením režimu devizových intervencí spíše u tří procent. Důvodem je, aby centrální banka měla \"inflační polštář\" pro případné negativní šoky v ekonomice.

Ukončení režimu intervencí je podle Hájkové pravděpodobné spíše až v roce 2017. ČNB deklarovala, že režim ukončí nejdříve ve druhé polovině roku 2016. \"Zároveň se ale domníváme, že se snížila pravděpodobnost posunutí kurzového závazku ČNB na slabší hodnoty ze současných 27 Kč/EUR,\" dodala. Navrátil zároveň upozornil, že případné testování kurzu koruny ze strany spekulantů je od počátku odsouzeno k neúspěchu. Proto očekává letos i příští rok průměrný kurz koruny kolem 27,50 Kč/EUR.

Ministerstvo financí očekává letos růst české ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Česká národní banka letos počítá s růstem HDP o 2,6 procenta a za rok o tři procenta. Evropské komise předpovídá růst české ekonomiky letos o 2,5 procenta a v roce 2016 o 2,6 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK