Homeoffice: Pracujte z domu a udělejte o desetinu více práce

30.03.2015 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Práce v open space rovná se častější nemoci. Prokázala to nedávná studie vědců ze stockholmské univerzity. Naopak práce z domu zaměstnance podle dalšího z výzkumů amerického Stanfordu dělá spokojenějšími a je tu i bonus pro zaměstnavatele – vyšší produktivita firmy. Podle čísel firmy KMPG by doma rády pracovaly tři čtvrtiny Čechů. Háček? Nejen případný nesouhlas šéfa. Vhodnou pracovnu nebo pracovní kout zdaleka nemá každá česká domácnost. Plánu je tedy dobré přizpůsobit už nákup nemovitosti.

Výzkumníci ze Stanfordu během deseti měsíců uspořádali pokus v čínské cestovní agentuře CTrip s 16 tisíci zaměstnanci. Části pracovníků callcentra nabídli práci z domu a zjistili, že lidem, kteří nepracují v kanceláři, vzrostla produktivita o 13 %, tedy o více než desetinu. Brali si totiž ojediněleji přestávky a byli méně nemocní. Navíc byli spokojení se svou prací a méně pracovníků podávalo výpovědi, takže šanghajská cestovní agentura ušetřila na zaškolování nových. Na základě průzkumu pak dokonce CTrip nabídl práci z domu všem zaměstnancům ve firmě. Mezinárodní studie společnosti Ipsos zase ukázala, že celých 85 % zaměstnanců pociťuje v práci nedostatek soukromí.

Zjištění vědců shrnuto: práce doma může být plus pro zaměstnance i jejich šéfy. Ale i pokud na ni zaměstnavatel kývne, zdaleka ne každá česká domácnost je na „home office“ připravena.

Myslet na práci z domu je nutné už při nákupu domova

Už při pořízení bytu se vyplatí myslet na plán pracovat z domova. Mezi nabídkami developerů jsou totiž velké rozdíly a někteří s variantou, že klient bude vyžadovat kvalitní pracovní místo, v dispozicích bytu příliš nepočítají, i když v prospektech píší opak. „Jako pracovny se označovaly většinou místnosti, které nesplňovaly hygienické podmínky pro obytnou místnost a developeři se tak vyhýbali problémům s projektem či následnou kolaudací. Nebo se tím optimalizovalo oslunění bytu, protože se uměle snižovala plocha obytných místností, ze které se počítá procento oslunění. Takže taková z nouze ctnost,“ upozornila Denisa Višňovská, partner realitní kanceláře LEXXUS specializující se na nové byty a domy k prodeji či pronájmu v Praze a okolí.

U levnějších bytů za pracovnu zaplatíte zhruba tolik, kolik za garážové stání, proto je vhodné si dobře promyslet, zda pro ni samostatný pokoj vůbec vyčleňovat. Za pracovnu optimálně poslouží například malá ložnice navíc, která se vybaví podle potřeb a charakteru práce. Využít pro práci lze ale i prostor v kuchyni či obývacím pokoji. Pracovní kout jde schovat za posuvné dveře šatní skříně, takže na první pohled není patrné, co se za nimi ukrývá. Je to ideální řešení v případě, že na stole jsou stohy papírů, které není praktické před návštěvou uklízet.

Efektivně pracovat jde i v malém bytě. S pravidly

I když bydlíte v jednopokojovém bytě, neznamená to, že na práci z domova musíte zapomenout. Pro pracovní místo je ale nezbytné vyhradit si určitá pravidla. Odpusťte si výhled na televizi, aby vás nelákalo ji zapnout. Zapomeňte na to, že pracovní stůl bude sloužit i jako odkladiště komínků s oblečením nebo autíčková dráha pro děti. Na stole mějte jen nezbytné věci. Místo pro práci musí také mít plnohodnotné osvětlení. Světlo pokoje totiž nestačí. Nestavte ale stůl naproti oknu. Ušetříte totiž očím námahu, když musejí čelit přímému slunečnímu svitu.

Práce z domu také neznamená, že se vyplatí podcenit vybavení vaší úřadovny. Pořiďte si dostatečně velký kancelářský stůl. Organizujte si práci do pořadačů na dokumenty, takže se písemnosti nezamíchají mezi účty, ani je nepomalují děti. „Naprostým základem každé domácí kanceláře je kvalitní židle, do které se vyplatí investovat. Je to vlastně další výhoda práce doma. Zatímco v kanceláři sezení mnohdy zaměstnanci nemají možnost ovlivnit, doma službu své páteři mohou udělat sami za pár tisíc korun,“ vysvětlila Jana Martínková z firmy Activa. Podle ní je třeba pořídit židli, kterou je možné přizpůsobit svým potřebám – samozřejmostí by měla být opěrka hlavy pro její občasné opření, kvalitní nastavitelná opora páteře i podpěrky pro ruce, na nichž mohou po dlouhé práci u počítače končetiny spočinout.

Vše v pracovním koutě ale nemusí být funkční. Zásadní je cítit se při práci dobře. Prostředí osvěží květiny, k soustředění může pomoci svíčka. Oproti kanceláři máte navíc výhodu v tom, že můžete dělat i věci, které by v open space kolegy rušily. Třeba si pouštět hudbu. Při home office si den můžete organizovat volněji. Jen vynecháním cesty do práce ušetříte minimálně hodinu času, kterou můžete věnovat relaxaci v průběhu dne. „Domnívám se, že není třeba cíleně budovat méně hodnotné místnosti v bytech a označovat je jako pracovny. Vždy je ale třeba si místo pro práci důkladně přizpůsobit. Jedině tak je možné dosáhnout dobré efektivity při práci,“ uzavřela Višňovská.


Zdroj: Lesensky.cz
Štítky:

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE