Zisk Gazpromu loni podle účetních standardů Ruska klesl o 70 pct.

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 30. března (ČTK) - Ruskému plynárenskému gigantu Gazprom loni klesl čistý zisk o 70 procent na 189 miliard rublů (83,3 miliardy Kč). Výsledky jsou podle ruských účetních standardů, oznámila firma. K poklesu přispěl nižší prodej plynu do Evropy a na Ukrajinu.

Zisk podle ruských standardů zahrnuje pouze výsledky mateřské společnosti, a ne její dceřiné firmy, jako Gazprom Něfť nebo elektrárenské aktivity. Tento zisk se používá při vypočítávání dividend, napsala agentura Reuters.

Analytici akciového trhu sledují výsledky zveřejňované podle mezinárodních účetních standardů IFRS. Ty má Gazprom zveřejnit 30. dubna.

Agentura Bloomberg upozornila, že Gazprom obvykle použije 25 procent zisku na výplatu dividendy. Podle nejnovějších výsledků by tak dividenda za loňský rok klesla na dva rubly na akcii ze 7,2 rublu v předchozím roce. Vláda, která je kontrolním akcionářem Gazpromu, v březnové revizi rozpočtu odhadla, že dividenda Gazpromu klesne na 5,2 rublu.

Firma již dříve uvedla, že její dodávky do Evropy a Turecka loni klesly o devět procent na 146,6 miliardy krychlových metrů.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

irl ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK