Dluhy domácností opět stouply, bankám dluží 1,24 mld. Kč

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v únoru vzrostly od předchozího měsíce o 1,4 miliardy na 1,24 bilionu korun. Meziročně to je o 34,1 miliardy korun více. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Vzrostla i zadluženost podniků. Koncem února bankám dlužily 1,047 bilionu korun, což je o 3,2 miliardy více než v lednu a o 57,9 miliardy více než loni v únoru.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo 1,399 bilionu korun. Od ledna se objem vkladů zvýšil o 15 miliard a od loňského února o 145,3 miliardy korun. Naopak na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziročním i meziměsíčním srovnání méně. Koncem února tam měly 308,8 miliardy Kč, což je o 5,9 miliardy méně než v lednu a o 26,5 miliardy méně než loni v únoru.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK