Škoda Auto navrhla nárůst mezd o 3 pct,odbory na to nepřistoupily

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 31. března (ČTK) - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dnes v rámci kolektivního vyjednávání o mzdách nabídla odborům nárůst mezd o tři procenta na následujících 12 měsíců. Dnes vypršela dosavadní kolektivní smlouva, odbory na návrh automobilky nepřistoupily. ČTK to potvrdil mluvčí automobilky Jozef Baláž. Odbory na začátku kolektivního vyjednávání požadovaly nárůst tarifních mezd o 6,5 procenta, poté požadavek o něco snížily, ale neuvedly o kolik.

Škoda Auto zaměstnává v ČR bez agenturních pracovníků a učňů téměř 24.000 lidí, průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích je kolem 34.000 korun. Podle Baláže firma nyní poskytla odborům solidní nabídku. \"V kombinaci s dalšími faktory, jako je například rekordní výše bonusů, to představuje doposud jeden z nejvyšších reálných nárůstů příjmů. Součástí nabídky byl i další nárůst příspěvku na doplňkové penzijní připojištění, a to ve dvou krocích až na nadprůměrných 900 korun měsíčně,\" řekl ČTK.

Odbory už s vedením firmy dohodly, že každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást mzdy za duben variabilní část bonusu 25.000 korun. \"Včetně fixní části bonusu, vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci, tak zaměstnanci celkem obdrží roční bonus v průměrné výši asi 60.000 korun,\" doplnil Baláž.

Firma na začátku vyjednávání nabídla nárůst mezd o 2,6 procenta, potom svůj návrh zvýšila na 2,8 procenta a na dnešním jednání nabídla tři procenta. Kolektivní vyjednávání nyní bude pokračovat a bude platit současná smlouva, dokud se odbory s firmou nedohodnou.

Odbory automobilky minulý týden ve svém týdeníku Škodovácký odborář uvedly, že pokud se dnes s firmou nedohodnou, bude vyhlášeno blokační moratorium na deset dnů k přípravě protestu zaměstnanců v Mladé Boleslavi, v Kvasinách i ve Vrchlabí.

Ani ve druhé středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína se zatím odbory s vedením firmy nedohodly, kolektivní smlouva tam také vypršela dnes. \"Kolektivní vyjednávání pokračuje, smlouva byla prodloužena, dokud nedojde ke shodě,\" řekl ČTK vedoucí tamních odborů Ivo Navalaný. V TPCA je průměrná mzda kolem 30.000 korun. Vedení firmy podle posledních informací nabídlo růst mezd asi o 500 korun, odbory požadují přibližně 1340 korun.

Škoda Auto loni zvýšila zisk o 46 procent na 665 milionů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Svým zákazníkům automobilka dodala rekordních 1,037 milionu vozů, což je meziroční nárůst téměř o 13 procent. TPCA zatím loňské hospodářské výsledky nezveřejnila, v roce 2013 tam meziročně klesly tržby i zisk shodně o 13 procent. Tržby činily podle auditovaných výsledků 29,8 miliardy korun, zisk před zdaněním 278,1 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK