Soudy zahájily loni 828.000 exekucí, meziročně o 114.000 více

01.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Soudy loni zahájily 828.000 exekucí, což je o 114.000 víc než předloni. Průměrná vymáhaná částka se pohybovala kolem 78.000 korun. Exekutorská komora o tom informovala na dnešní tiskové konferenci.

Na počty exekucí mělo podle komory loni vliv to, že část soudní agendy přešla na exekutorské úřady. I když úplné předání těchto spisů se mělo uskutečnit již v roce 2013, loni soudy převedly na exekutorské úřady dalších 45.500 řešených případů.

\"Vliv na počet exekucí má nepochybně i přetrvávající míra neodpovědnosti občanů k plnění drobných závazků a i když se společnost jako celek věnuje zvyšování finanční gramotnosti obyvatelstva, je to běh na dlouhou trať a výsledky můžeme očekávat až v delším časovém horizontu,\" uvedl prezident komory David Koncz.

\"Částečně se mění i klima společnosti. Opět je společensky akceptovatelnější dlužit. Zažíváme renesanci pojmů jako druhotná platební neschopnost a podobně,\" řekl člen prezidia komory Jiří Prošek.

Loni bylo na soudní exekutory podáno 14 kárných žalob, z toho v šesti případech byla uznána vina.

Nařízeno bylo 20.700 dražeb movitých a nemovitých věcí. Na 16.400 z toho tvořily nařízené dražby nemovitých věcí. Předloni bylo nařízeno 14.000 dražeb u nemovitostí. Do těchto počtu nařízených jednání významně zasáhly insolvence. \"Jestliže dříve se z počtu nařízených dražeb uskutečnila asi polovina, v těchto letech je procentuální podíl ještě nižší, neboť velké množství dražeb maří šikanózní insolvenční návrhy,\" uvedl viceprezident komory Michal Rudý. Někteří neplatiči zneužívají svého práva a podávají insolvenční návrhy s cílem odložit úkony v exekučním řízení.

Exekuce je zahajována soudem na návrh věřitele. Soudní exekutoři nemají na počet exekucí vliv. Platí také, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků, protože dlužník může čelit většímu počtu exekucí.

Novou prezidentkou Exekutorské komory se stane Pavla Fučíková, jejíž obvod sídlí v Ostravě-Mariánských Horách. Členové stavovské organizace ji zvolili minulý týden. Fučíková nahradí 4. dubna Koncze, jemuž vyprší řádné funkční období.

V Senátu je nyní novela zákona, která počítá s tím, že exekutoři by směli působit jen v domovských obvodech jednotlivých soudních krajů, a nikoli jako dosud v celém Česku. Zavedení místní příslušnosti exekutorů Exekutorská komora podporuje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK