Průmyslová aktivita v USA rostla v březnu nejpomaleji za dva roky

01.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. dubna (ČTK) - Tempo růstu ve zpracovatelském průmyslu Spojených států se v březnu zpomalilo pátý měsíc za sebou a bylo nejslabší za téměř dva roky. K jeho oslabení přispělo zpomalení růstu nových zakázek a stagnace trhu práce, sdělil dnes Institut nákupních manažerů (ISM).

Celkový index průmyslové aktivity se snížil na 51,5 bodu z únorové úrovně 52,9 bodu a byl nejnižší od května 2013. Zůstal ale už 29. měsíc bez přerušení nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters očekávali pokles indexu na 52,5 bodu. Index nových zakázek, který předznamenává vývoj v budoucích měsících, oslabil o 0,7 bodu na 51,8 bodu. Hodnota indexu zaměstnanosti se snížila o 1,4 bodu na hranici 50 bodů.

Naopak podle dnešních údajů společnosti Markit, která zpracovává podobné průzkumy mezi firemními nákupními manažery, se index průmyslové aktivity za březen zvýšil na 55,7 bodu z únorových 56,1 bodu. Dosáhl tak své nové nejvyšší hodnoty od loňského října. Podle Markit trh práce nadále svižně roste a ziskovost průmyslových podniků podporuje pokles cen surovin.

Ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst na 2,2 procenta z tempa pěti procent v předešlém kvartálu. Analytici očekávají, že v prvním čtvrtletí zažije ekonomika kvůli nepříznivému počasí a silnému kurzu dolaru další zpomalení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK