Dolar klesl kvůli slabým údajům o ekonomice USA

01.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes klesl vůči euru i japonskému jenu kvůli slabým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Ty podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb.

Jednotná evropská měna posílila o půl procenta na 1,0781 USD. Její růst nicméně omezila skutečnost, že Řecko se stále nedohodlo s mezinárodními věřiteli na reformách potřebných k vyplacení zbývajících peněz ze záchranného programu, napsala agentura Reuters.

Euro navíc nadále tlačí dolů pokračující uvolňování měnové politiky v eurozóně. Za celé první čtvrtletí ztratila jednotná evropská měna vůči dolaru 11 procent, což představuje nejvýraznější čtvrtletní pokles za 15 let její existence.

Na dnešním poklesu dolaru se podílely slabé zprávy o trhu práce a průmyslovém sektoru USA. Agentura ADP oznámila, že soukromí zaměstnavatelé v USA v březnu vytvořili 189.000 nových pracovních příležitostí, zatímco analytici očekávali vznik 225.000 pracovních míst. Průmyslová aktivita v USA v březnu podle Institutu nákupních manažerů (ISM) rostla nejpomaleji za dva roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK