Semperflex Optimit otevřel v Odrách novou halu na výrobu hadic

02.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odry (Novojičínsko) 2. dubna (ČTK) - Společnost Semperflex Optimit, která je největším výrobcem hydraulických a průmyslových hadic v Evropě, dnes otevřela ve svém areálu v Odrách na Novojičínsku novou výrobní halu. Práci tam získalo 60 lidí. Díky investici za více než 400 milionů korun firma zvýšila svou výrobní kapacitu v oblasti hydraulických hadic přibližně o 30 procent. Řekli to dnes zástupci společnosti.

Ředitel Semperflexu Optimit Mário Loja řekl, že zvýšení výroby představuje 10 milionů metrů hadic. Celkem tak oderský závod bude ročně vyrábět 43 milionů metrů hydraulických hadic. Dohromady i s průmyslovými hadicemi denně podnik vyprodukuje 230 kilometrů hadic, což odpovídá například vzdálenosti mezi Ostravou a Pardubicemi.

Hydraulické hadice slouží k přenosu energie. Hadicí proudí hydraulický olej, který působí na finální mechanické části například při ovládání na jeřábech. Průmyslové hadice přepravují médium, třeba vodu, páru nebo chemikálie.

Semperflex Optimit patří od roku 1998 do rakouské skupiny Semperit. \"Díky rozšíření výrobních kapacit v Odrách může společnost pokrýt silnou poptávku po hadicích Semperit, prohloubit spolupráci s klíčovými zákazníky, a zajistit tak svůj další růst,\" uvedla mluvčí firmy Jana Martinková.

Oderský podnik je jedním z nejdůležitějších závodů skupiny. Firma má více než 600 zaměstnanců. Jednatel Josef Kapitán řekl, že podnik nyní pracuje na dalších dvou projektech, které dohromady s rozšířením výroby hydraulických hadic budou mít hodnotu více než 750 milionů korun a jsou zásadní pro další rozvoj firmy.

Jedním z projektů je modernizace výroby průmyslových hadic, díky níž by v závodě mohlo najít práci asi 80 lidí. \"Posledním projektem je takzvaný projekt MBH. To je absolutně nová výroba průmyslových hadic na kovových trnech,\" řekl Kapitán. Tato investice by měla přinést dalších 70 pracovních míst.

Společnost má podle Martinkové silnou pozici na trhu například v oblastech stavebních a zemědělských strojů. \"Segment Semperflex byl sice nedávno ovlivněn ekonomicky slabším vývojem trhu, nicméně profituje z globálního růstu strojírenství, stavebnictví a také těžebního průmyslu,\" uvedla mluvčí.

Společnost měla za rok 2014 obrat zhruba 2,9 miliardy korun. Celkem 90 procent své produkce vyváží, zejména do Evropy. Loja řekl, že nejdůležitějšími teritorii jsou v západní Evropě Německo a ve východní Evropě Rusko. V České republice firma ovládá více než polovinu trhu.

Skupina Semperit produkuje vysoce specializované pryžové a plastové výrobky pro zdravotnická a průmyslová odvětví, kromě hadic například vyšetřovací a chirurgické rukavice, dopravníkové pásy nebo kotouče pro kabinové lanovky. Po celém světě má 20 výrobních závodů a téměř 6900 zaměstnanců, z toho více než 4100 v Asii a přes 800 v Rakousku. V roce 2014 dosáhl Semperit celkového obratu 930 milionů eur (přes 25,6 miliardy korun) a ukazatele EBITDA 136 milionů eur (více než 3,7 miliardy korun).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK