Pojišťovny: Vichřice způsobily tisíce škod za sto milionů Kč

03.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Vichřice a další živelní události, které postihly v průběhu týdne téměř celou republiku, způsobily klientům pojišťoven tisíce škod za více než sto milionů korun. Nejčastěji jde o poškozené střechy a karoserie automobilů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami.

 

Česká pojišťovna má nyní nahlášeno 2800 škod za 64 milionů korun. V drtivé většině jde o škody na majetku způsobené vichřicí, tedy škody na střešních krytinách, škody způsobené padajícími větvemi, stromy či stožáry. \"Naši experti odhadují, že klienti celkem nahlásí až 4000 pojistných událostí,\" řekla dnes ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková. Škody klienti hlásili z celé republiky, nejvíce však ze Středočeského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje.

Nepříznivé počasí způsobilo klientům Generali v posledních dnech na 500 škod za celkem 11 miliónů korun. Celkový odhad likvidátorů se pohybuje na hranici tisíce škod za 25 milionů korun. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky převládají poškozené střechy. Výjimkou nejsou škody na automobilech nebo drobných stavbách, jako jsou například skleníky, způsobené popadanými větvemi a stromy.

Česká podnikatelská pojišťovna ke konci týdne eviduje kvůli nepříznivému počasí téměř 350 škod v objemu 7,5 milionu Kč. Téměř čtvrtmiliónovou škodu nahlásil horský hotel Luční bouda v Krkonoších, kde sníh spojený s vichřicí poničil střechu. Kvůli půlmetrovému přívalu sněhu je terén momentálně obtížně přístupný. \"Naši technici jsou stále v terénu a provádějí prohlídky. Od středy jsme zahájili také výplatu záloh na pojistná plnění,\" podotkla mluvčí ČPP Renata Čapková.

ČSOB Pojišťovna má od úterý nahlášeno 500 událostí převážně z majetkového pojištění občanů. Podle mluvčího Petra Milaty jde o škody způsobené vichřicí, sněžením a zatečením vody v souvislosti s počasím. Hlášené jsou také škody z odpovědnosti, například ze střechy domu odlétnuté tašky, které poškodily zaparkované vozidlo. V Hradci Králové má pojišťovna nahlášeno šest poškozených billboardů, další tři byly poškozeny v Pardubicích, Chrudimi a Přelouči.

Kooperativa měla dnes v poledne 1700 škod za 60 milionů Kč. Zatím největší škodu nahlásil klient v Brně, vítr strhl a zničil střechu z administrativní budovy. Předběžné odhady škody přesahují tři miliony Kč. A naopak máme i klienta, který nám nahlásil kromě jiného také poškozené krmítko pro ptáky,\" poznamenal mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

\"Od rána zvoní telefony jako o život a stále evidujeme nové případy,\" uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Po vichřicích má nahlášeno přes 400 škod na majetku a kolem 50 škod na automobilech. Desítky milionů korun pojišťovna vyplatí nejenom za škody, způsobené silným větrem a deštěm, ale také za pojistné události, zapříčiněné údery blesku, přepětím, kroupami a spadlými stromy. V Brně zdevastovala vichřice fotbalové hřiště. Na jednom letišti odnesl silný poryv větru střechu hangáru, plastovou navigaci u přistávací dráhy i větrný pytel, podotkl Bálek.

UNIQA zatím registruje na 250 jednotlivých škod za celkem 15 milionů korun. Nejvíce škod má z Libereckého kraje. \"Téměř polovinu škod nahlásili zákazníci 1. dubna. Dnes už nápor pomalu utichá, nicméně dá se předpokládat i dohlašování po Velikonocích, až klienti zjistí stav na svých rekreačních objektech,\" uzavřela mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK