ČOI uložila loni e-shopům pokuty za pět milionů korun

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila loni internetovým obchodům pokuty ve výši 4,8 milionu korun. Nedostatky inspektoři zjistili u 79 procent z 867 kontrolovaných e-shopů. Nejčastější problémem jsou klamavé obchodní praktiky. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Použití nekalých obchodních praktik inspektoři zjistili v 570 případech. \"Většinou se jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací nebo o poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy a o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících,\" uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Nedodržení formálních náležitostí přijetí a vyřízení reklamace zjistili inspektoři ve 100 případech.

Inspekce zjistila porušení právních předpisů v 682 případech, což představuje 78,7 procenta všech kontrol.Inspekce vysoké číslo zjištěných případů vysvětluje tím, že se při kontrolách zaměřila na e-shopy na které si stěžovali zákazníci a rizikové obchody.

Stížností od spotřebitelů na e-shopy dostala inspekce v roce 2014 celkem 4857. Z nich ve 12 procentech ČOI potvrdila zjištěné nedostatky. Část stížností se týkala internetových obchodů, které jsou provozovány zahraničními subjekty se sídlem mimo státy Evropské unie.

\"Právě nákupy v e-shopech ze třetích zemí představují pro spotřebitele zvýšenou míru rizika jak při dodání zboží, tak i při vymáhání spotřebitelských práv,\" uvedl ústřední ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

V roce 2013 uložila Česká obchodní inspekce e-shopům pokuty za víc než šest milionů korun. Inspektoři zjistili porušení předpisů v 80 procentech z 1296 provedených kontrol.

mdk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK